Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'Slaap is het wondermiddel voor alles'

Liever wat vroeger naar bed dan uitslapen.   De beste investering in zowel je fysieke als je mentale gezondheid is goed slapen, dat is de boodschap van slaapdeskundige professor Verbraecken in zijn nieuwe boek Slaap, het nieuwe medicijn. Zoals er de laatste tijd veel aandacht is voor gezonde voed...

'Slaap is het wondermiddel voor alles'

Liever wat vroeger naar bed dan uitslapen.  

De beste investering in zowel je fysieke als je mentale gezondheid is goed slapen, dat is de boodschap van slaapdeskundige professor Verbraecken in zijn nieuwe boek Slaap, het nieuwe medicijn.

Zoals er de laatste tijd veel aandacht is voor gezonde voeding als behandeling van kwalen ('geen pillen, maar paprika'), zo komt ook slaap steeds meer in beeld als genezende factor. "Vroeger ging men een hoge bloeddruk gewoon behandelen, punt," zegt Verbraecken in De Morgen.

"Nu linkt de wetenschap bloeddrukproblemen aan een slechte slaaphygiëne. Meer uren slaap van goede kwaliteit leiden tot een betere bloeddruk en minder kans op beroerte. De belangrijkste doodsoorzaken bij ons - hart- en vaatziekten, obesitas, dementie, diabetes en kanker - hebben allemaal een verband met slaapgebrek. Pas op, je gaat me niet horen zeggen dat medicijnen niet hoeven. Ze zijn noodzakelijk, maar met slaap kan je ook al veel doen. Dat inzicht kwam er pas de laatste jaren."

Slapen is volgens slaapexpert Verbraecke veel meer dan in je bed gaan liggen, je ogen dichtdoen en ze de volgende ochtend weer opendoen. Dat maakt slapen soms zo moeilijk en tegelijk broodnodig, voor je lichaam, je immuunsysteem, je energiehuishouding, je brein en je humeur. Slaap is een essentiële rustperiode waarin zowel fysisch als psychisch herstel plaatsvindt. Wie goed slaapt, heeft goede dagen. Wie goede dagen heeft, kent ook goede nachten. Het is een spiraal die al te vaak de neerwaartse kant opgaat, maar die je ook weer opwaarts kunt laten bewegen met meer en beter slapen.

Slaaptips van de prof

  • Zet je wekker zo dat je in veelvouden van anderhalf uur kan slapen (bv. 7,5 uur of 5 blokken van 1,5 uur). Je voelt je het meest uitgerust aan het einde van een slaapcyclus van 90 minuten.
  • Slaap nooit langer dan twee uur uit. Wie uitslaapt, zorgt er alleen voor dat hij meer lichte slaap heeft. Kruip vroeger in bed, dan krijg je meer diepe slaap die je nodig hebt voor fysiek herstel.
  • Dut niet langer dan een half uur, anders kom je in een diepe slaap terecht. Doe ook liefst geen dutje na 15 uur, want dan morrel je al aan de slaapbehoefte van de komende nacht.

Slaap, het nieuwe medicijn van professor Johan Verbraecken en Tine Bergen kost € 22

Openingsbeeld: Flaming June – Frederic Lord Leighton

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in