Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

RIVM: 'Coronagolf zomer is begonnen'

Geen paniek, wel je gezonde verstand gebruiken. Het aantal positieve coronatests bij de GGD is afgelopen week met ruim 70 procent gestegen. Ook in het aantal ic-opnames is een toename te zien, bleek dinsdag uit de weekcijfers van het RIVM. De coronacijfers bevestigen het vermoeden dat een nieuwe ...

RIVM: 'Coronagolf zomer is begonnen'

Geen paniek, wel je gezonde verstand gebruiken.

Het aantal positieve coronatests bij de GGD is afgelopen week met ruim 70 procent gestegen. Ook in het aantal ic-opnames is een toename te zien, bleek dinsdag uit de weekcijfers van het RIVM.

De coronacijfers bevestigen het vermoeden dat een nieuwe coronagolf in Nederland is begonnen, zegt een woordvoerder dinsdag tegen NU.nl.

Aantal besmettingen stijgt

In de laatste zeven dagen ontving het RIVM 26.462 meldingen van positieve coronatests. Volgens het RIVM steeg het aantal besmettingen in alle regio's en in alle leeftijdsgroepen. Vorige week registreerde het instituut nog 15.526 positieve tests. Omdat zelftesten niet worden meegenomen, is het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk groter.

Omikronsubvariant BA.5 neemt nu echt de overhand, zegt de woordvoerder. Deze subvariant is de andere vier subvarianten (BA.1 tot en met 4) aan het verdringen. De subvarianten kunnen de afweer beter omzeilen, maar mensen lijken er niet zieker van te worden. Ook in andere landen neemt het aantal besmettingen daardoor toe.

Tegengas geven

Het RIVM adviseert mensen die nog geen herhaalprik hebben gehaald te overwegen dit wel te doen. Het gaat om mensen van zeventig jaar en ouder, verpleeghuisbewoners, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis. Verder raadt het instituut mensen die nog geen boosterprik hebben gehaald aan om dit alsnog te doen.

Basisregels respecteren

Wanneer de piek van de coronagolf bereikt gaat worden, is lastig te zeggen. Het RIVM verwacht dat het aantal positieve tests de komende week in ieder geval toeneemt. Om te voorkomen dat het personeelstekort nóg verder oploopt met het risico van ontwrichting van de samenleving roepen ondernemersorganisaties op om de basisregels weer in acht te nemen.

Wat kan ik zelf doen?

  • Handhaaf de basisregels: afstand houden, handen wassen, hoesten en niezen in je elleboog.
  • Werk als dat kan thuis.
  • Zorg voor een goede weerstand door middel van gezond eten, een beetje lichaamsbeweging en voldoende ontspanning en slaap.
  • Het kan beslist geen kwaad om deurknoppen, toetsenborden en andere gedeelde oppervlakken regelmatig te ontsmetten.
  • Heb je klachten, blijf thuis en doe een zelftest. Is die positief, dan ga je in isolatie om anderen niet te besmetten. Hoe lang, dat lees je hier.
  • Zorg voor voldoende ventilatie in huis en op je werkplek.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in