Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Pollen-piek: dit laat je even staan als je hooikoorts hebt

Niezen, hoesten, proesten en traanogen komen nu veel voor. Het hooikoortsseizoen is in volle gang en werkt met de bloei van de grassen en granen aan een ware apotheose (al blijven pechvogels tot aan september last hebben). Over hoe je de symptomen van hooikoorts vermindert hebben we het al eens g...

Pollen-piek: dit laat je even staan als je hooikoorts hebt

Niezen, hoesten, proesten en traanogen komen nu veel voor.

Het hooikoortsseizoen is in volle gang en werkt met de bloei van de grassen en granen aan een ware apotheose (al blijven pechvogels tot aan september last hebben). Over hoe je de symptomen van hooikoorts vermindert hebben we het al eens gehad en waar het meeste pollen zijn kun je zien op Hooikoortsradar. Nieuw is de invloed van voeding op de klachten.

Online vind je hele waslijsten aan dingen die hooikoorts zouden triggeren. Melk, alcohol, geraffineerde suikers en cafeïne worden het meest genoemd, of lekker vaag 'alles wat je lever belast'. Professor Peter Hellings, is een vooraanstaand KNO-arts en ziet weinig wetenschappelijke grond om deze voedingsmiddelen uit je eetpatroon te schrappen.

"Er is maar één ding waar je mee moet opletten en dat is alcohol", zegt hij in Het Laatste Nieuws. "Ongeveer de helft van de patiënten met luchtwegallergieën heeft een toename van de klachten wanneer ze alcohol drinken.

Dat staat los van de allergische ontstekingsreactie, maar is een gevolg van de overgevoeligheid van de luchtwegen waarbij alcohol zich bindt aan de stofjes in de luchtwegen. Zo ontstaan de klachten.

Dat zien we ook voorkomen bij patiënten met astma en chronische sinusitis, waarbij de helft van de patiënten meer klachten krijgt wanneer ze alcohol drinken. Door de allergische reactie zijn de luchtwegen gevoeliger aan temperatuurschommelingen, luchtvochtigheid of meer gekruid eten."

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in