Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Overgang hindert meer dan helft van de vrouwen in hun werk

Een beetje meer begrip zou fijn zijn. Mocht je soms worstelen met de combinatie werk en menopauze, je bent de enige niet. Bij zo’n 173.000 vrouwelijke werknemers in Nederland zijn overgangsklachten in 2021 van invloed geweest op hun werk, zo blijkt uit onderzoek. Dat komt neer op 55 procent van a...

Overgang hindert meer dan helft van de vrouwen in hun werk

Een beetje meer begrip zou fijn zijn.

Mocht je soms worstelen met de combinatie werk en menopauze, je bent de enige niet. Bij zo’n 173.000 vrouwelijke werknemers in Nederland zijn overgangsklachten in 2021 van invloed geweest op hun werk, zo blijkt uit onderzoek.

Dat komt neer op 55 procent van alle vrouwelijke werknemers in de overgang, melden het CBS en TNO vrijdag. Van de groep vrouwen had 8 procent dagelijks last van overgangsklachten en 9 procent wekelijks. Bij een klein deel zijn de klachten zo erg dat ze zich ziek melden.

Stemmingswisselingen

Ruim een derde van de vrouwen in de overgang vindt dat zij soms minder goed functioneerden op het werk. Zij kampen bijvoorbeeld met pijnklachten, vermoeidheid of concentratieproblemen. Ook krijgt 30 procent soms te maken met ongemakkelijke situaties op de werkvloer, bijvoorbeeld vanwege opvliegers, stemmingswisselingen of doorlekken.

Twee op de drie vrouwen die op het werk last hebben van overgangsklachten bespreken dit met collega's. Een kleine groep zou dat wel willen, maar doet het niet.

Behoefte aan steun 

Volgens de ondervraagde vrouwen met overgangsklachten is er meer behoefte aan steun van leidinggevenden binnen het bedrijf. Zo’n 57 procent zou hier vaker over willen praten met een leidinggevende, terwijl zo’n 17 procent dat momenteel al doet. Ook zou 15 procent van de werknemers met regelmatige overgangsklachten meer begrip of ondersteuning van een bedrijfsarts willen krijgen.

Illustratie (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in