Met de derde prik weer 94% bescherming.

Nu ook in Nederland voor wie dat wil een 'boostershot' beschikbaar komt, wil je vast weten wat daarvan het effect is.

Een nieuwe studie, gisteren gepubliceerd in Engeland, laat zien hoe goed de derde prik werkt. Er werden gedurende zes maanden verschillende groepen 50-plussers gevolgd. Een deel had de derde prik, een deel had een of twee Pfizer-prikken, een deel AstraZeneca.

Veel meer bescherming

Uit dat onderzoek werd duidelijk dat de bescherming van de aanvankelijke prikken na een half jaar is teruggelopen. De boosterprik brengt de bescherming weer terug tot 94 procent.

Article continues after the ad

De kans om met een boosterprik in het ziekenhuis te belanden, of erger, is heel klein. Zo beschermt de prik niet alleen degene die 'm krijgt, maar helpt ook om de zorg niet te overbelasten en de normale zorg te laten doorgaan.

Minder kans om ernstig ziek te worden 

Cijfers uit Israël, waar de derde prik al lang wordt verstrekt, wijzen in dezelfde richting als het Engelse onderzoek. In een groep van ruim 700.000 mensen die de boosterprik hebben gehad werden slechts 17 mensen ernstig ziek. In een even grote groep zonder boosterprik waren dat er bijna 160. De mensen die toch ziek worden na de boosterprik zijn doorgaans heel oud, hebben andere onderliggende kwalen, of allebei.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in