Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Oh dear, de eikenprocessierups komt er weer aan...

Hoe kun je jezelf het beste beschermen? De eikenprocessierups is inmiddels een vaste zomerplaag geworden. De eerste eikenprocessierupsen ontwikkelen op dit moment brandharen en vormen nesten. Met name in juni, als het aantal nesten een piek bereikt, zal de rups weer problemen gaan veroorzaken. Ie...

Oh dear, de eikenprocessierups komt er weer aan...

Hoe kun je jezelf het beste beschermen?

De eikenprocessierups is inmiddels een vaste zomerplaag geworden. De eerste eikenprocessierupsen ontwikkelen op dit moment brandharen en vormen nesten. Met name in juni, als het aantal nesten een piek bereikt, zal de rups weer problemen gaan veroorzaken.

Iedere rups draagt circa 700.000 brandharen. Als deze zich via de lucht verspreiden, kun je last krijgen van hevige jeuk, geïrriteerde ogen, blaasjes op je huid en/of keelklachten. Ook honden en paarden kunnen hierdoor worden getroffen.

Zo kun je jezelf beschermen

  • Blijf uit de buurt van een besmette boom. Vaak zijn die door de gemeente met lint herkenbaar gemaakt. Brandharen kunnen 50 tot 100 meter van bomen wegwaaien, ga er dus met een ruime boog omheen.
  • Ga je wandelen in de natuur in een gebied waar de rupsen zitten, draag dan dekkende kleding: lange mouwen, lange broek, sokken en een sjaal om je hals.
  • Ga niet op de grond zitten om uit te rusten of te picknicken in een gebied met eikenprocessierupsen, daar liggen veel brandharen.
  • Kun je niet anders dan door een gebied met besmette eikenbomen? Draag dan naast beschermende kleren ook een mondkapje en een veiligheidsbril.
  • Woon je in de buurt van een besmette boom: ramen en deuren zoveel mogelijk dicht houden en de was niet buiten drogen.
  • Toch klachten? Wrijven en krabben maakt het erger, want zo verspreid je de brandharen. Kleding zo snel mogelijk uittrekken en wassen op minimaal zestig graden, ogen spoelen met lauw water.
  • Strip de brandharen (ze zijn meestal niet zichtbaar, ga op de jeuk af) uit je huid met plakband of ducttape. Daarna douchen en eveneens haren wassen (daar kunnen ze ook inzitten...).
  • Verzachtende, verlichtende, verkoelende en jeukstillende crèmes en oogdruppels waren vorig jaar niet aan te slepen, haal alvast wat in huis nu er nog voorraad is. Een antihistaminepilletje (drogist) wil ook nog wel eens helpen.  
  • Gebruik een föhn om de bultjes op je huid warm te maken. Het föhnen zorgt ervoor dat het eiwit in het gif van de processierups stolt en de uitslag sneller verdwijnt.
  • De klachten gaan binnen 2 weken vanzelf over. Bel je huisarts bij oogklachten waarbij spoelen niet helpt en bel direct de huisarts bij steeds dikkere lippen, tong of oogleden en/of benauwdheid.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in