De glow van het gouden uur, maar dan de hele avond.

Er zijn al lampen die het daglicht van een zonsopkomst nabootsen om op een 'natuurlijke' manier wakker te worden. En nu zijn er ook zonsonderganglampen.

De lamp heeft meerdere functies. Je kan de vorm van de zon op je muur projecteren, waarmee je de zon dus letterlijk in huis haalt. Bij verschillende modellen kan je ook een andere kleur instellen dan de typische geelrode kleur, voor coole vibes. Maar eerlijk is eerlijk: de zonsondergang is het mooist.

Je kunt ook je hele kamer laten gloeien, alsof het golden hour eindeloos duurt. Het gouden uur is de korte, magische periode net na zonsopgang en net voor zonsondergang waarbij alles gehuld is in een zachte, rode gloed.

Article continues after the ad

Dit specifieke moment staat bekend bij fotografen om hét perfecte plaatje te schieten. Het maakt de lamp dan ook mateloos populair bij Instagrammers.

Verder nog wat? Sunsetic, een van de merken die zonsondergang-lampen verkoopt, meldt dat het licht ook kan helpen bij stress en angst.  Lichtexpert Toine Schoutens is positief over het gebruik de lamp. "Ochtendsimulatoren bestonden al langer, de laatste tijd zien we inderdaad ook zonsondergangsimulatoren verschijnen," zegt hij in Het Laatste Nieuws

"Deze lampen bootsen natuurlijk licht na. En dat komt goed uit, want wij zijn dagdieren, geen nachtdieren. Doordat we duizenden jaren buiten hebben geleefd, zijn we aangepast aan het ritme van zonsopgang, zonsondergang en nacht. Het moderne leven heeft ons helemaal ontregeld. Zo'n lamp die de zonsondergang nabootst, kan helpen ons ritme terug te krijgen." 

"In tegenstelling tot het blauwe licht van schermen, verstoren warme lichttinten de aanmaak van melatonine niet. Onderzoek bevestigt dat ze zelfs slaap aanwakkeren. Mensen met een ontregeld slaapritme raad ik dan ook zeker aan om een dergelijke techniek te gebruiken. Daarnaast krijg je vanzelf ook een beter humeur als je je slaappatroon stabiliseert", aldus Schoutens.

Openingsbeeld (c) Lit Nights Shop. De lampen gaan vanaf zo'n 20 euro. Check voor aanschaf even of ze kunnen worden aangesloten op het Nederlandse elektriciteitsnet. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in