Burgemeesters kunnen lokaal experimenteren.

Mogelijk wordt in diverse Nederlandse regio's een mondkapjesplicht ingevoerd om lokale uitbraken de kop in te drukken, zoals België dat inmiddels al doet. Dat vertelde voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad woensdagavond na overleg met minister Tamara van Ark (Medische Zorg), het RIVM en de veiligheidsregio's. Een landelijke mondkapjesplicht is vooralsnog niet aan de orde.

Article continues after the ad

In de aankomende weken wordt het experimenteren met lokale regelingen verder onderzocht. Naast de invoering van een lokale mondkapjesplicht, kunnen ook informatiecampagnes opgezet worden. De lokale maatregelen moeten het gedrag van de inwoners van een gebied positief beïnvloeden en het aantal besmettingen op die manier terugdringen, redeneren de deskundigen.

Het is niet duidelijk waar en wanneer de experimenten van start gaan. Vermoedelijk gaat het om gebieden waar momenteel veel nieuwe ziektegevallen worden waargenomen, zoals in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland.

Belgische topviroloog Marc Van Ranst, hoogleraar virologie aan de KU Leuven en een belangrijke adviseur van de Belgische gezondheidsautoriteiten, voorspelde de plaatselijke mondkapjesplicht al in het Algemeen Dagblad. "Net als in België gaat de coronacurve in Nederland sinds 10 juli weer omhoog. Als het aantal besmettingen blijft stijgen, ontkomen jullie ook niet aan een mondkapjesverplichting. De andere maatregelen zijn uitgeput. Tenzij je een complete lockdown wilt, maar die wil natuurlijk niemand’’, zegt Van Ranst.

"Een mondkapje beschermt niet degene die het draagt, maar anderen. Het zorgt ervoor dat het aantal druppeltjes dat in de lucht komt vermindert, en daarmee de vorming van het aantal aerosolen die virusdeeltjes bevatten. Met name binnenshuis, op plaatsen waar de ventilatie niet optimaal is, komen als mensen hoesten of luid spreken via die weg virusdeeltjes vrij. Bieden mondkapjes daar 100 procent bescherming tegen? Nee. Mondkapjes elimineren de risico's niet, maar reduceren ze wel.’"

Toch adviseert ook Van Ranst geen algehele mondkapjesplicht. "Ik raad geen enkele autoriteit aan om mondkapjes overal en altijd verplicht te stellen," zegt hij. "Als je om elf uur ’s avonds je hond uitlaat, heeft een mondkapje geen enkel effect. Maar op markten, in drukke winkelstraten en in amusementsparken ligt dat anders. We vragen mensen niet een steen van tien kilo om hun nek te dragen, het is maar een mondkapje."

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in