Wat blijkt? Een nachtje in evakostuum is heel gezond!

In slaap vallen, in slaap blijven én uitgerust wakker worden. Het zijn de drie dingen die we allemaal graag willen, maar weinigen van ons zijn gezegend met alleen maar rustige nachten.

Die willen we méér, en daar willen we best iets voor doen, toch? Nou, mooi, want uit onderzoek is gebleken dat het antwoord op al je slaapperikelen zomaar kan zijn wat je aan hebt in bed.

Geef je jezelf altijd al de ideale omstandigheden (een temperatuur tussen de 15-19 graden, weinig licht, een vast ritme en een ontspannen activiteit voor het slapen), dan valt er winst te behalen met naakt slapen. Dat doet namelijk nogal wat, met je lijf.

Article continues after the ad

Je temperatuur regelt zichzelf beter

Om goed in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur omlaag. Dat doet je lijf helemaal zelf, maar, zo stelt slaapwetenschapper Bill Fish tegen HelloGiggles: "Door kleren aan te trekken beperk je dat proces." Heb je nét te veel kleren aan, of net te dikke sokken, dan duurt het langer voor je afkoelt en dus ook langer voor je wegzakt. Plus: je wordt nog wel eens middenin de nacht té warm wakker.

Geen gewoel

Wel eens wakker geworden van een broek die helemaal om je been gedraaid zit, een jasje dat omhoog is geschoven of ander kleren-in-bed-leed? Daarmee is het natuurlijk óók uit, als je naakt slaapt. Niet lekker zittende slaapkleding is vaak iets waardoor je 's nachts even wakker wordt. Terwijl het veel gezonder en lekkerder is om dan gewoon door te kunnen slapen.

Het is een stressverlager

Huid of huidcontact werkt uitstekend tegen stress, want daardoor maak je een fijn hormoontje aan. Als jullie 's avonds samen naakt in bed kruipen en even knuffelen, schiet je oxytocine-niveau (ook wel het knuffelhormoon genoemd) omhoog. Dat is lekker in slaap vallen.

De boel kan lekker luchten

Naakt slapen is ook heel positief voor de situatie down under, die de hele dag al weinig lucht krijgt. Geen extra laagje stof en bacteriën, geen geknel. Wel zo luchtig.

Ja, het is allemaal even wennen, maar als je eenmaal 'door' bent wil je misschien nooit meer anders. Het proberen waard.

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in