Puntje brie, anyone?

Hulde aan wie door alle voedselhypes heen de koers recht heeft gehouden, want nooit eerder is er zoveel verwarring geweest over wat nu gezond eten is en nooit eerder wisselen de adviezen en inzichten zich zo snel af.

Over één ding is iedereen het eens en dat is dat groente en fruit goed voor je zijn. Koolhydraten waren tijdelijk in de ban, maar worden massaal weer omarmd in de volkorenvarianten. En vet is eveneens terug van weggeweest, met in het kielzog nu ook zuivel.

Melk- en kaasgebruikers hebben minder hartkwalen dan mensen die geen of weinig zuivel eten

In een groot onderzoek van de Universiteit van Cambridge, waarin werd gekeken naar de cardiovasculaire gezondheid van mensen van middelbare leeftijd in negen Europese landen, kregen melk- en kaasgebruikers minder hartkwalen dan mensen die geen of weinig zuivel eten, zo meldt The Times. De verzadigde vetten uit zuivel zijn minder schadelijk dan die uit vlees, zo blijkt uit de studie.

Article continues after the ad

Zelfs de volvette variant heeft een neutraal effect op de gezondheid van het hart 

Mensen die meer verzadigde vetten uit rood vlees en boter aten, hadden meer kans op hartaandoeningen, terwijl degenen die meer uit kaas en yoghurt aten er enige bescherming tegen hadden. Consumptie van melk - zelfs de volvette variant - had een neutraal effect op de gezondheid van het hart.

Yoghurt kreeg een extra boost in populariteit nu een studie er op wijst dat een dagelijkse dosis yoghurt ook mensen met een verhoogde bloeddruk zou kunnen helpen. En die gezondheidswinst geldt zowel voor volle als magere yoghurt. Enige beperking: er moet geen suiker aan zijn toegevoegd.

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in