Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Move over hygge, hier is friluftsliv!

Allemaal naar buiten, ongeacht de temperatuur. All things Nordic blijven mateloos populair. We omarmden al hygge, Deens voor knus (en eigenlijk gewoon gezellig, dus dit was een makkie). Maar ook het Zweedse lagom, de balans van niet teveel, niet te weinig, precies goed. En het wat pittigere Finse...

Move over hygge, hier is friluftsliv!

Allemaal naar buiten, ongeacht de temperatuur.

All things Nordic blijven mateloos populair. We omarmden al hygge, Deens voor knus (en eigenlijk gewoon gezellig, dus dit was een makkie). Maar ook het Zweedse lagom, de balans van niet teveel, niet te weinig, precies goed. En het wat pittigere Finse Sisu: doorzettingsvermogen, ook als het moeilijk is.

Scandifielen kunnen daar nu friluftsliv (leven in de buitenlucht) aan toevoegen. Deze Noorse manier van leven helpt om de donkere dagen van de winter door te komen, pandemie of niet. Het uitgangspunt is simpel: jezelf richting april netflixen is heilloos, ga naar buiten, ongeacht het weer.

Doe lopend je boodschappen, omarm het fenomeen winter BBQ / tuinfeest / picknick. Ga extra lang lopen met de hond, zoek rust in de natuur, vul je longen met zuurstof, werk in je wintertuin, overweeg winterkamperen – kortom, zorg dat je lekker veel buiten bent. Het is buiten ook nog eens makkelijker om afstand te houden, dus je kunt ook nog wat sociale contacten onderhouden, binnen de regels.

Maar wind, kou en regen, daar wordt een mens toch ziek van? Nee, dit is een van de grootste misverstanden ooit. Verkouden en grieperig word je door een virusinfectie. Omdat verkoudheidsvirussen bij lage temperaturen het langst actief blijven, gelden het najaar en de winter als snottermaanden. De kans op overdracht is in de koude maanden bovendien veel groter want dan zitten we binnen, dichter op elkaar. In die zin is het in de buitenlucht veiliger.

Wel is het zaak je lekker warm aan te kleden. Als je lichaam teveel afkoelt, trekken de bloedvaatjes in je neus en keel zich samen om warmte vast te houden en worden ze kwetsbaarder voor virussen. Zoals de Noren zeggen: slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Dus….

  • Je verliest veel warmte via je hoofd, een vrolijke muts doet wonderen op een koude dag.
  • Draag laagjes: de lucht die er tussen zit, helpt je lekker warm houden. Dus yay voor een lekkere trui, maar wel met een T-shirt met lange mouwen eronder. Aangezien we in Nederland slechts zelden poolkou ervaren, is het wat overdreven om meteen op thermal álles over te gaan, tenzij je een enorme koukleum bent. Laagjes werken op zich al goed en maken het mogelijk om even iets uit te gooien als je het te warm krijgt, wat met een thermal bodysuit een stuk lastiger is.
  • Levensgeluk begint bij warme voeten. Op koude dagen worden ze snel koud door de koude grond eronder. Moet je lang op de bus of trein wachten, steek dan een stuk karton in je tas om op te staan, dat maakt al een wereld van verschil. Verder: stevige schoenen met dikke zolen en dikke sokken; vooral wandelsokken zijn fijn.
  • Stop je telefoon weg (bij koud weer raakt de batterij eerder leeg) en investeer in een paar handschoenen dat je handen droog en warm houdt. Koop een maat groter dan je hebt, het fijnst zijn nog altijd dunne leren handschoenen met knitwear aan de binnenkant. Ze werken niet op je touchscreen, dus je scoort er meteen een digitale detox mee.
  • Een friluftsliv'er heeft altijd een regenbroek bij zich, niet alleen effectief bij regen, maar ook bij snijdende wind.
  • Investeer in een grote, lange sjaal die je om je heen kunt slaan, als extra laag om je romp kunt wikkelen, over je hoofd kunt leggen of als mof kunt gebruiken met je handschoenen erin. Multifunctioneel, zo'n warm lap.
  • Een plaid die je om je heen kunt slaan als je buiten zit en waar je op kunt zitten om een ijzig achterwerk te voorkomen. Happy friluftsliving!

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in