Het wondermiddel heeft nu óók nog coronavoordelen.

Vitamine D, waar is het eigenlijk niet goed voor? Het gaat de winterblues tegen. Is fantastisch voor je huid. En nu kleven er ook nog coronavoordelen aan het slikken van zo'n piepklein wit pilletje per dag.

Het idee dat we voldoende vitamine D uit de zon halen leeft steeds minder. Daarvoor moet je namelijk bést veel in de zon komen. En in een land als Nederland doen we dat grote delen van het jaar nu eenmaal bedekt door kleding en jassen, waardoor we veel minder vitamine D opnemen.

Sterk voor je luchtwegen

Article continues after the ad

Enter dat pilletje, of die capsule. Die de winterblues tegengaat, minder moe maakt en zorgt voor een vitamine die we nu eenmaal zelf niet genoeg aanmaken. Prima. Maar zo blijkt nu ook nog eens: vitamine D heeft mogelijk effect op onze weerstand tegen het coronavirus.

Mogelijk, want onderzoekers zijn niet graag stellig. Wat ze wel durven zeggen is dat het slikken van vitamine D niet tegenwerkt in je weerstand. En dan weten we eigenlijk al wel genoeg. Dat vitamine D ook nog eens sterk schijnt te zijn tegen luchtweginfecties is ook overtuigend bewijs. Er is al een eerste studie waaruit is gebleken dat vitamine D kan bijdragen aan 'een minder ernstig beloop van corona'. Een klein onderzoek, maar we'll take it.

De laatste dagen is er dan ook veel aandacht voor vitamine D en worden de pilletjes veelvuldig verkocht. Wat je dan moet kopen (vitamine D is er in allerlei sterktes uiteraard), daarvoor luisteren wij graag naar voedingsdeskundige Suzan Tuinier, een expert op het gebied van vitamines.

Klare taal. Op naar de digitale drogist.

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in