Hoe voorkom je dat je flauwvalt van je eigen kegel?

Normaal gesproken vervliegt je adem en moet je wel erg veel knoflook hebben gegeten / erg slecht flossen om andere mensen te laten terugdeinzen.

Article continues after the ad

Maar nu mondkapjes verplicht zijn, word je opeens zelf geconfronteerd met je adem en het is niet altijd fijn als je yoghurtontbijt opeens terug te ruiken is als mest. De wijn van gisteravond nog als kegel aanwezig blijkt. Of de lekkere rendang die je hebt gegeten wat al te indringende... aromatherapie biedt.

"Dat je uit je mond gaat ruiken door bijvoorbeeld knoflook komt doordat er zwavelverbindingen vrijkomen waarvan de gassen stinken", zegt Marianne Rook, gezondheidsvoorlichter bij de Maag Lever Darm Stichting, tegen Nu.nl

"Iedereen heeft weleens last van een slechte adem, vaak in de ochtend", aldus Rook. " Dat komt doordat er 's nachts veel minder speeksel aangemaakt wordt en de bacteriën in de mondholte zo de kans krijgen om bepaalde stoffen te produceren die stinken. Overdag maak je ongeveer 1 liter speeksel aan. Dat zijn vier longdrinkglazen. Als je 's ochtends wat eet of tanden poetst, wordt de speekselproductie weer geactiveerd, waardoor je de verkeerde micro-organismen doodt of doorslikt."

What to do aan de onaangename dampen? Om te beginnen goed poetsen, flossen en stoken: hoe minder etensrestjes er kunnen gaan rotten, hoe minder kan op onwelriekendheden.

Heel belangrijk: poets ook je tong. Dat is een stinklapje van jewelste, met een laagje waarop stankjes zich gretig nestelen. Die coating elke dag even wegschrapen of poetsen scheelt echt enorm.

Moet je het mondkapje voor langere tijd op, bijvoorbeeld in het OV of bij een shoppingmarathon, vermijd daarvoor dan melkproducten, ook die lekkere cappuccino. Er is niets mis met melk, maar het doet ook niets voor je adem.

Vermoedelijk ten overvloede: vermijd knoflook, ui, salami, shoarma en andere lekkere stinkerds, en neem een suikervrij pepermuntje voor je op pad gaat.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in