Het kan goedkoper zijn om toch even te gaan tweaken.

Steeds meer kinderen blijven langer thuis wonen. Soms omdat Hotel Mama gezellig en gemakkelijk is, soms omdat ze simpelweg geen eigen woonruimte kunnen vinden of geen baan die genoeg betaald om op zichzelf te kunnen wonen.

Article continues after the ad

Eén ding staat wel vast: na de 18de verjaardag is een kind officieel volwassen. Zij of hij mag dan stemmen, zelf een auto besturen en nog veel meer beslissingen nemen. Er moet echter ook van alles. Zoals een eigen zorgverzekering afsluiten.

Een kind is tot zijn of haar 18e verjaardag gratis meeverzekerd op de polis van de ouders. Na de die mijlpaal is het niet gratis meer. Dat is best even wennen, zo’n zorgpremie die maandelijks wordt afgeschreven. Je ziet dan ook dat ouders vaak meebetalen of dat kinderen op de zorgverzekering van de ouders blijven staan. Wat is handig?

Het zit zo: iedereen boven de 18 is verplicht om een basisverzekering te hebben. Rond de 80 procent van de Nederlanders kiest daarbij een aanvullend pakket. Meestal gaat het om een tandarts- of fysiotherapieverzekering, maar je kunt je voor nog veel meer verzekeren dat niet in het basispakket zit.

Veel 18-jarigen wonen dus in een gezin dat zich aanvullend heeft verzekerd. En als je niets doet na de 18e verjaardag, dan blijft je kind staan bij de zorgverzekering van jou of je partner, alleen moet er nu premie worden betaald. Als het een dure zorgverzekering betreft, kan dat aardig in de papieren lopen. Want past dat dure pakket wel bij je kind?

Jong en gezond? Dan is een basisverzekering vaak voldoende
Je kunt je afvragen of een jong volwassene net zo veel zorg gaat gebruiken als zijn ouders. Misschien heeft je kind een prima gebit en doet de tandarts weinig meer dan controle en misschien soms een gaatje vullen. Is dat het geval? Dan is zelf de tandarts betalen meestal goedkoper dan de verzekeringspremie van een aanvullend pakket.

Dat geldt trouwens ook als je heel af en toe eens naar de fysiotherapeut gaat. Kortom, denk nog eens goed na of een dure aanvullende verzekering echt nodig is voor je kind. Kies je alleen voor een basisverzekering? Kijk dan goed rond. De premies van de verschillende merken lopen flink uiteen terwijl de inhoud hetzelfde is, die bepaalt de overheid namelijk. Op Independer.nl zet je alles in een paar klikken naast elkaar.

Besparen door je eigen risico te verhogen
Iets anders om over na te denken: hoe vaak denk je dat je kind volgend jaar zorg nodig heeft? Veel jonge mensen die weinig zorg gebruiken kiezen ervoor om hun eigen risico te verhogen. Het verplicht eigen risico is 385 euro. Maar als je dit verhoogt tot 885 euro, betaal je minder premie.

Maak je deze keus, dan is het wel belangrijk om geld achter de hand hebben voor als je onverwachts tóch medische zorg nodig hebt in 2021. Bezoekjes aan de huisarts vallen trouwens niet onder het eigen risico, dat is een gerust idee.

Een natura budget is het allergoedkoopst
De laatste beslissing die moet worden genomen is welk soort verzekering je afsluit. Er zijn er grofweg drie.

Zo is er de restitutiepolis. Dat is het duurste type polis waarbij je vrije zorgkeuze hebt, je kunt dus naar alle zorgaanbieders toe.

Een stuk goedkoper en populairder is de naturapolis. Vorig jaar koos bijna 80% van de mensen – die bij Independer overstapte – voor dit type verzekering, waarbij je alleen volledige vergoeding krijgt bij zorgaanbieders waar de verzekeraar een contract mee heeft. De ziekenhuiscontractering van de naturapolis is tegenwoordig echter vrijwel gelijk aan die van de restitutiepolis. 

Tot slot is er de natura budgetpolis. Dat is de goedkoopste. Dat komt omdat het aantal ziekenhuizen waar je volledig verzekerd bent beperkt is. Maar als er meerdere ziekenhuizen in de buurt zijn en het maakt je niet uit waar je terecht kunt, dan kan ook deze polis interessant zijn.

Op Independer.nl vind je een overzicht van alle keuzes en verzekeringen. Zo kun je makkelijk een zorgverzekering vinden die bij jouw kind(eren) past.

Bron: Independer

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in