Robert Mitchum smeerde in 1957 Rita Hayworth eens lekker in
Robert Mitchum smeerde in 1957 Rita Hayworth eens lekker in

 'We smeren al jaren, zonder negatieve effecten.'

Het onderwerp was even trending: een SPF-vrije zomer zou beter voor je zijn dan smeren met zonbescherming. De bewering werd zonder enige onderbouwing de socials opgegooid en zorgde voor veel onrust.

Dermatologen reageerden onthutst; zonder bescherming je voor langere tijd blootstellen aan de zon, verhoogt het risico op huidkanker. En ook niet onbelangrijk: je krijgt er voortijdig een ouwe kop van.

Article continues after the ad

Gewoon goed blijven smeren, dus. "Er is absoluut geen enkele reden om te beweren dat zonnebrand gevaarlijk zou zijn voor je gezondheid," zegt Göran van Rooijen, dermatoloog in het Spaarne Gasthuis en ambassadeur van Spot the dot, in het Parool.

"Ik begrijp dat er wellicht ergens verwarring is ontstaan door bepaalde stoffen die in zonnebrand kunnen voorkomen. Oxybenzone, ook wel benzeen genoemd, is een veel genoemd ingrediënt. Ooit is het verhaal in de wereld gekomen dat je hier kanker van kunt krijgen of dat het je hormoonhuishouding in de war brengt, maar er is geen een Europese studie die dit aantoont."

"We weten inmiddels dat als je oxybenzone op de huid smeert het geen kanker veroorzaakt, zelfs niet bij een heel hoge dosering. Dat gezegd hebbende: we weten niet wat het effect is als je het zou opdrinken, maar daar is zonnebrand niet voor bedoeld."

"Wel is het zo dat oxybenzone zich kan hechten aan hormoonreceptoren in je lichaam, maar ook hier heeft geen onderzoek kunnen bewijzen dat het een negatieve invloed heeft op je hormoonhuishouding. Ook niet bij zwangere vrouwen. We smeren al jaren, dus als er echt een negatief effect zou zijn was dit zelfs zonder alle onderzoeken al naar boven gekomen. Het helpt denk ik ook, als je weet dat de stof is goedgekeurd door de Europese Unie als ingrediënt. Dat is hier heel goed gereguleerd."

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in