Wat vind je nu écht belangrijk?

Er zijn vermoedelijk maar weinig vrouwen die juichend de menopauze doorstaan. Gelukkig is er tegenwoordig wel steeds meer aandacht voor deze pittige fase waarin er zoveel verandert in je lijf. En wordt steeds duidelijker hoe je de overgang het beste doorstaat.

Article continues after the ad

Het is een wrede speling van de natuur dat je uitgerekend tijdens de menopauze vaak zin hebt in drinken, snoepen en snacken. Terwijl je nét op een leeftijd bent waarop je gevoeliger wordt voor zaken als een verhoogde bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht en wiebelige bloedsuikerwaarden.

Het risico bestaat dat je zo in een vicieuze cirkel komt. Omdat je niet lekker in je vel zit, ga je slechte dingen eten, waardoor je a) meer risico op klachten hebt en b) nog minder lekker in je vel zit. Juist nu is een gezonde levensstijl belangrijk: niet roken, liefst niet (hooguit zeer matig) drinken, veel bewegen en op gewicht proberen te blijven door minder en beter te eten helpen. Al heel snel: minder snelle koolhydraten eten = minder last van opvliegers.

Minder makkelijk toe te passen zijn tips als 'vermijd stress'. Menopauze ís stress, een fysieke orkaan in een levensfase waarin je vaak de zorg hebt voor opgroeiende pubers en ouder wordende ouders, in combinatie met een baan. De enorme wissel die het op je trekt, valt echt niet zomaar weg te mediteren. Alles wat je aan rust kunt pakken, is meegenomen en verder is er niets mis met hormoontherapie, waar in Nederland zeer zorgvuldig mee om wordt gegaan: lage dosis, niet jarenlang. Als dat je nu helpt om beter te slapen en overeind te blijven, aarzel niet. 

Is de overgang ook nog ergens goed voor? Het begrip menopower begint aan populariteit te winnen. Het doet niets af aan de 58 menopauze-symptomen waar je last van kunt hebben en het geeft houvast voor hoe het verder moet. Deze periode is belangrijk omdat alles op losse schroeven komt te staan en de overgang je dwingt op een andere manier naar je leven te kijken. Je krijgt de kans krijgt om te kijken wat je nu écht belangrijk vindt. Voor de een is het alsnog carrière maken, de ander gooit misschien het roer om, een derde zet een punt achter een uitgebloeide relatie.

Vaak wordt de menopauze gezien als een soort afsluiting, terwijl het niet meer dan een fase is. De meeste vrouwen komen er sterker uit, met een beter beeld van zichzelf en wat ze kunnen, maar ook van wat ze juist niet meer willen. Na de menopauze komen de jaren van vaker nee durven zeggen en ja durven doen. Dat is menopower, beseffen dat je veel meer dan eerst zelf dingen in de hand hebt. Om die menopower te krijgen, moet je echter wel goed voor jezelf zorgen en jezelf wat meer gaan waarderen – dan komt die innerlijke kracht vanzelf.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in