Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ken jij de symptomen van een hartaanval bij een vrouw?

Het lijkt in níets op wat je in films en series ziet. Dramatisch grijpen naar de borst, kreunen en in elkaar zakken, dat is de Hollywoodinterpretatie van een hartaanval. In werkelijkheid ziet het vaak heel anders uit, ook bij mannen, die toch nog vaak als norm gelden in de gezondheidszorg. Een ha...

Ken jij de symptomen van een hartaanval bij een vrouw?

Het lijkt in níets op wat je in films en series ziet.

Dramatisch grijpen naar de borst, kreunen en in elkaar zakken, dat is de Hollywoodinterpretatie van een hartaanval. In werkelijkheid ziet het vaak heel anders uit, ook bij mannen, die toch nog vaak als norm gelden in de gezondheidszorg.

Een hartaanval lijkt plotseling te ontstaan, maar er gaat vaak een lang sluipend proces aan vooraf, legt Sofie Gevaert, cardioloog bij het UZ Gent uit in Het Laatste Nieuws. "Factoren als een hoge bloeddruk, verhoogde cholesterol, overgewicht, gebrek aan beweging, roken, diabetes, langdurige stress en familiale geschiedenis veroorzaken dat.

Risicofactoren

Maar sommige van die factoren wegen zwaarder door bij (jonge) vrouwen. De voornaamste zijn roken — zeker in combinatie met de anticonceptiepil —, een hoge bloeddruk en diabetes. De kleinere vrouwelijke bloedvaten vormen vermoedelijke de verklaring. Omdat ze een iets smallere diameter hebben, zouden ze bij aderverkalking sneller dichtslibben en dus sneller symptomen veroorzaken."

Druk op de borst

Het belangrijkste symptoom is hetzelfde bij mannen en vrouwen. "Het dominantste symptoom van een hartinfarct blijft de olifantenpoot op de borst: beide geslachten signaleren meestal een hevige, drukkende pijn die uitstraalt naar de armen of nek," aldus Gevaert. 

Vrouwen dealen anders met pijn

"Tegelijk merken we dat vrouwen dat typerende symptoom iets minder vaak signaleren en iets vaker last hebben van atypische klachten als pijn in de rug, zweten of hartkloppingen. ­Bovendien zijn ze ook geneigd om hun pijn anders te interpreteren of te formuleren dan mannen. Vaak zoeken ze zelf een verklaring voor hun klachten, die niet zelden ‘stress’ luidt. Ook dat zorgt ervoor dat een cardiovasculair probleem soms over het hoofd wordt gezien."

De symptomen wisselen

Tegenwoordig sterven er meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten, meldt het UMC Utrecht. Dit komt niet omdat zij ongezonder leven, want dat is gemiddeld genomen niet zo. Het heeft er wel mee te maken dat de eerste tekenen vaak niet worden herkend. Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen. 

Bij een hartinfarct is snel handelen van levensbelang. Neem als vrouw deze signalen serieus:

  • Pijn in bovenbuik, kaak, rug 
  • Kortademigheid 
  • Extreme moeheid 
  • Duizeligheid 
  • Onrustig gevoel 

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in