'We beginnen anders te denken over wat mooi is.'

Actrice en regisseur Judy Greer (46) is blij nu met de eerste overgangsverschijnselen te maken te krijgen ("Bloedchagrijnig, doodmoe, huilen om niets") en niet tien jaar geleden, toen de menopauze nog niet zo bespreekbaar was als nu.

Ze maakt daarin deel uit van een bredere beweging die de overgang niet alleen maar ziet als verlies van vruchtbaarheid en jeugd, maar ook als bevrijdende nieuwe levensfase. Die van volwassen vrouwen die weten wat ze waard zijn het begrip pro-age invullen: niet per se jong wil lijken, maar gewoon een verzorgde, fitte vrouw van je leeftijd zijn.

'Je ziet dat de tijdgeest, het bewustzijn verschuift'

"Toen ik begon met acteren, had ik het gevoel dat jeugd het enige was dat telde," zegt Judy in People. "Daar was ik me zeer bewust van. Nu zie je dat de tijdgeest, het bewustzijn verschuift en we allemaal anders denken over bodyimage. En ons anders voelen over ouder worden. Wat mooi is en wat de moeite waard is, begint een breder begrip te worden."

Article continues after the ad

"Ik heb veel geluk in deze tijd een actrice van in de veertig te zijn, omdat er nu geweldige rollen voor ons zijn," zegt Greer. "Er zijn goede regisseurs en schrijvers. En ik denk echt dat er nu beter materiaal voor vrouwen is dan toen ik in de twintig was. Er is nog veel ruimte voor verbetering, begrijp me niet verkeerd, maar het is een begin en ik doe het ervoor."

'Je komt er echt achter wie je bent en je prikt veel makkelijker door dingen heen'

De overgang noemt ze "een interessante periode in mijn leven, omdat ik me niet langer mezelf voelde. Je komt er echt achter wie je bent en je prikt veel makkelijker door dingen heen. Ik dacht altijd dat het erg belangrijk was om altijd maar druk te zijn. Ik zie nu in dat dat eerder een probleem is."  

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in