Goed voor je hart, zegt de Hartstichting.

Het is voor veel mensen een reden om uit bed te komen: geurige, verse koffie. En er is een extra reden om een bakje te zetten, want met mate koffie drinken geeft minder kans op hartziekten, beroerte en diabetes, volgens de Hartstichting. De manier waarop de koffie gezet wordt speelt echter wel een belangrijke rol.

Article continues after the ad

 "Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid", vertelt Nienke van der Putten, adviseur medische informatie bij de Hartstichting. "Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt."

Dat effect op de bloeddruk en het hart verdwijnen in de loop van de dag weer. En de voordelen voor de gezondheid lijken groter dan de nadelen. Uit een groot onderzoek dat is gepubliceerd in de European Journal of Preventive Cardiology, blijkt dat het drinken van gefilterde koffie samen gaat met een lagere sterfte dan wanneer iemand geen koffie drinkt. Voorwaarde is wel om mate te houden, tot maximaal vier kopjes koffie per dag. Voor espresso of koffiecups zijn dat er twee of drie.

"Het is niet duidelijk wát koffie zo gezond maakt," zegt Van der Putten. "Mogelijk spelen antioxidanten in koffie een rol. Dit zijn stoffen die helpen om schade aan cellen tegen te gaan. "Ook mensen met hart- en vaatziekten of met een hoge bloeddruk kunnen prima met mate koffiedrinken."

Wat er ín de koffie gaat speelt mee in het gezondheidsadvies. Van der Putten: "Om overgewicht te voorkomen kun je je koffie het beste zonder melk en suiker drinken. Dan krijg je geen extra calorieën binnen. Melkpoeder kun je beter helemaal niet nemen. Daar zit veel verzadigd vet in, en dat verhoogt je cholesterol."

Ook moet koffie gefilterd zijn, benadrukt Van der Putten. "In koffiebonen zit het vettige stofje cafestol, ook cholesterol verhogend. Hoe beter de koffie gefilterd is, hoe minder van deze stof in de koffie komt. En dus hoe gezonder de koffie is. Kookkoffie of koffie gezet met een cafetière wordt niet gefilterd en is daarom minder gezond." 

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in