Update in de richtlijnen rond de coronapandemie.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt alle wereldburgers aan in publieke ruimten deugdelijke mond/neusmasker te dragen. Dat helpt de verspreiding van het virus tegen te gaan en het aantal Covid-19-patiënten te verminderen, aldus de WHO.

Het gaat om de niet-medische maskers die nu overal te koop zijn. Er is een ruim aanbod in kleuren en patronen, zolang ze tweelaags zijn en er een stukje keukenrol tussen de lagen kan worden geschoven, zit je al aardig goed. Zestigplussers krijgen in de nieuwe WHO-richtlijnen het advies een nog beter beschermend medisch mondmasker te dragen, die zien er wat minder gezellig uit. 

De WHO is door recent onderzoek overtuigd geraakt van het nut van mondkapjes, maar benadrukt dat het dragen ervan slechts één maatregel is in een hele reeks die virusoverdracht kunnen beperken. Een mondkapje alleen mag geen vals gevoel van veiligheid geven.

Article continues after the ad

"We adviseren overheden om mensen aan te moedigen in openbare gelegenheden een maskertje te dragen, om precies te zijn een niet-medisch masker,” zei Maria Van Kerkhove, technisch deskundige van de WHO ten aanzien van Covid-19. “We hebben nu bewijs dat als zo’n kapje op de juiste manier wordt gebruikt het een barrière kan vormen voor potentieel besmettelijke druppeltjes."

Mondkapjes zijn in Nederland al verplicht in het openbaar vervoer, omdat daar de 1,5 meter afstand tussen mensen niet altijd gewaarborgd kan blijven. Het RIVM is er geen voorstander van en heeft nog niet gereageerd op het nieuwe voorstel van de WHO.

foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in