Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Huisarts behandelt vrouwen anders dan mannen

'Mannenlichaam is nog altijd de standaard. Zonder de vele onvolprezen en geweldige huisartsen van Nederland nu af te willen vallen, het maakt wel uit of je als man of vrouw tegenover hem of haar zit. Dat blijkt uit onderzoek van Aranka Ballering voor de Rijksuniversiteit Groningen. Ze analyseerde...

Huisarts behandelt vrouwen anders dan mannen

'Mannenlichaam is nog altijd de standaard.

Zonder de vele onvolprezen en geweldige huisartsen van Nederland nu af te willen vallen, het maakt wel uit of je als man of vrouw tegenover hem of haar zit.

Dat blijkt uit onderzoek van Aranka Ballering voor de Rijksuniversiteit Groningen. Ze analyseerde of  vrouwen en mannen dezelfde klachten ervaren en bracht de ernst van de klachten in kaart. Ook keek ze naar hoe vaak mannen en vrouwen hulp zoeken bij de huisarts en of de huisarts anders handelt bij mannelijke en vrouwelijke patiënten.

'Mannen worden vaker doorverwezen naar een specialist'

Volgens Ballering was de conclusie duidelijk. "Mannen en vrouwen worden in de spreekkamer inderdaad anders behandeld," zegt ze in het Algemeen Dagblad. "Als mannen met hoofdpijn, rugpijn of andere klachten die niet per se afhankelijk zijn van geslacht bij de huisarts komen, worden ze vaker doorverwezen naar een specialist."

Ook speelt volgens Ballering mee dat het mannenlichaam nog steeds de standaard is in de medische wetenschap. "En een mannenlichaam is nou eenmaal anders dan een vrouwenlichaam. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer vet en mannen meer spieren." Dat maakt het lastig: "Als huisarts weet je nu eenmaal niet wat je niet ziet."

Advies aan vrouwen: stel je niet te aarzelend of te bescheiden op, denk niet te snel  dat je de tijd van je huisarts zit te verspillen, vraag door en als een klacht niet overgaat: dring aan op doorverwijzing.  

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in