Eten voor meer mentale weerstand? Dat kan.

De kreet 'Paprika in plaats van pillen' is al aardig ingeburgerd. Hij geeft aan dat veel medicijnen overbodig worden als je gezonder gaat eten. In het verlengde daarvan is er nu ook 'brain food', voeding die helpt je mentaal gezond te houden.

Brain Balance expert Charlotte Labee legt uit hoe dat zit: “Onze hersenen kunnen beschadigingen oplopen door een verarmd of verkeerd voedingspatroon. De gemiddelde Nederlander krijgt elke dag bijna net zoveel suiker als groente binnen (110 gram tegenover 131 gram) en loopt zo de nodige waardevolle voedingsstoffen voor het brein mis. Er ontstaat zo disbalans in het brein. Hierdoor functioneert het niet goed en zitten veel mensen geestelijk, lichamelijk en emotioneel minder lekker in hun vel.” Je kunt vergeetachtig worden, een korter lontje krijgen, je vermoeid voelen, last van hoofdpijn of van je darmen hebben, slecht slapen en/ of je minder gelukkig, nerveus of opgejaagd voelen. 

Article continues after the ad

Er komt steeds meer bewustwording over mentale gezondheid. Dat is niet gek, want als we kijken naar de statistieken kampen steeds meer mensen met mentale problemen en hersenaandoeningen. Veel van deze klachten komen voort uit een disbalans tussen je brein en je lijf. Charlotte: “Ons brein is de dirigent van ons hele zenuwstelsel en staat in directe verbinding met je lijf.  Alles wat we doen, denken en voelen wordt door onze hersenen aangestuurd. Het is daarom erg belangrijk dat ons brein in balans is.”

Die balans kun je bereiken met onder andere beweging, rust én de juiste voeding. “Het is inmiddels duidelijk dat voeding invloed heeft op alle processen in ons lichaam en dus een prominente rol speelt bij het functioneren van onze hersenen. Voeding activeert neurotransmitters en hormonen, die op hun beurt weer stress en emoties zoals geluk en rust veroorzaken”, legt Charlotte uit. Neurotransmitters zorgen er op hun beurt weer voor dat ons brein kan denken, handelen, voelen en reageren en hebben invloed op hoe ons geheugen functioneert. Zij bepalen of je energiek, gestrest, gelukkig of juist depressief bent en beïnvloeden je concentratievermogen. Dus: “Hoe gezonder de hersenen zijn, hoe beter het lichaam kan functioneren”, stelt Charlotte. 

Maar wat is gezonde voeding voor het brein nu eigenlijk? En welke voedingsmiddelen geven je hersenen wat ze nodig hebben? In totaal zijn er meer dan 25 essentiële voedingsstoffen die je breinbalans bewaken en je hersencapaciteit versterken. Typische Brain Foods kennen we allemaal, zoals studentenhaver dat het concentratievermogen zou bevorderen.

Maar er zijn meer Brain Foods die onze hersenen helpen beter te functioneren en ervoor zorgen dat we langer gezond en jong blijven. Ze bevatten in bovengemiddelde concentraties stoffen die je brein voeden, je hersencapaciteit versterken en een gezonde hersenbalans bewaken. Hoog in de categorie Brain Food scoren onder meer omega 3, water en bessen met veel antioxidanten. Het voedingspatroon komt in grote lijnen overeen met het Mediterrane Dieet dat goed is voor je lijf, dus is het niet al te lastig ook je hersenen net dat beetje extra te bieden.

Je leest er meer over op Brein Balans, waar je ook het boek (€ 20) kunt bestellen en je kunt inschrijven op het bijbehorende programma. Tot slot nog twee breinboosters uit het boek, zoals deze:  

Veggie green smoothie

Deze smoothie bevat je dagelijkse dosis groente.

 • Dit heb je nodig:
 • 1 stengel bleekselderij
 • 100 ml water
 • 20 gram zonnebloempitten
 • 150 gram spinazie (vers of uit de dieprvries)
 • 100 gram boerenkool (vers of uit de dieprvries)
 • 1 banaan
 • 1 mandarijn

Doe alle ingrediënten, behalve de zonnebloempitten, in de blender en blend tot een gladde smoothie. Voeg als laatste de zonnebloempitten toe. Voor een gladdere smoothie kun je eventueel extra water toevoegen. Deze smoothie vult enorm door alle vezels en voedingstoffen en zorgt ervoor dat je voorlopig geen 'food cravings' meer hebt.

 

Havermout fruit koekjes

 • 4 grote rijpe bananen
 • 200 gram havermout
 • Handje gedroogde abrikozen
 • Handje gedroogde cranberries
 • Blauwe bessen
 • 1 appel
 • 1 peer
 • 1 eetlepel kokosolie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Plaats bakpapier op je bakplaat. Prak de 4 bananen, voeg de havermout en de kokosolie toe en roer dit door elkaar. Snijd het fruit in kleine stukjes, voeg de rest van het fruit en de blauwe bessen toe, roer door elkaar en maak er koekjes van. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze ongeveer 20-30 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn. Voor een tropische variant kun je de appel en peer vervangen door bijvoorbeeld ananas of mango.

Gouden Kurkuma Melk

Om 'Gouden Kurkuma Melk' te maken, heb je eerst de 'Gouden Pasta' nodig:

 • 1 kop Biologische Kurkuma poeder
 • 2 kopjes water
 • 3 theelepels gemalen zwarte peper
 • 3 eetlepels extra virgin kokosolie

Doe alles (behalve de kokosolie) in een pannetje en verwarm het water, de kurkuma en de zwarte peper totdat het een dikke pasta vormt. Roer ongeveer 7-10 minuten op laag vuur en voeg eventueel wat extra water toe als het teveel indroogt. Door het koken mixt de peper goed met de kurkuma. Haal het pannetje van het vuur en voeg de kokosolie toe. Mix alles goed door elkaar. De combinatie van peper, kokosolie en kurkuma zorgt ervoor dat de gezonde werkstoffen van de specerij extra goed worden opgenomen door je cellen.  In een glazen weckpotje of andere afsluitbare glazen pot kan de pasta  maximaal vier weken in de koelkast worden bewaard.

Dit heb je nodig voor 'Gouden Melk' voor 2 personen:

 • 1 flinke theelepel gouden pasta
 • 2 kopjes melk (amandelmelk, rijstmelk, of kokosmelk)
 • Honing naar smaak (optioneel)
 • Snufje kaneel (optioneel)

Doe 2 kopjes melk met 1 theelepel gouden pasta in een pannetje en warm rustig op. Kloppen met een garde om het te vermengen, niet laten koken. Als de pasta is opgelost en de drank warm genoeg is, haal je het pannetje van het vuur en is je gouden drankje klaar om ingeschonken te worden.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in