Normale zomer, daarna een griepgolf.

Het is altijd koffiedik-kijken qua weermodellen, maar de voorspelling van deskundigen is dat het vooral op het noordelijk halfrond de komende drie maanden warmer wordt dan gemiddeld vanwege de koude golfstroom La Niña.

Maar voor je nu op een tropenrooster overstapt: Noordwest-Europa, waarin Nederland zich bevindt, is daarvan uitgezonderd. In deze hoek worden geen heel extreme temperaturen voor langere tijd verwacht (wat overigens niet wil zeggen dat het niet een paar dagen heel warm kan worden).

Article continues after the ad

La Niña zorgt voor een daling van de temperatuur van het zeewater rond de evenaar in het oostelijk deel van de Grote Oceaan. Dat gebeurde afgelopen maanden, maar is nu ten einde gekomen. Daardoor verwachten meteorologen neutrale omstandigheden in de oceaan. Het leidt volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) tot temperaturen die de komende maanden boven het gemiddelde liggen, met name op het noordelijk halfrond.

Verder nog iets? Na de zomer, als we weer meer binnen zitten, zal het coronavirus vermoedelijk oplaaien, vooral onder de niet-gevaccineerden. Daarnaast komt er waarschijnlijk een stevige griepgolf, aldus viroloog Louis Kroes van het LUMC in De Telegraaf.

Met griepvirussen waarmee we twee jaar niet te maken hebben gehad. "Je ziet dan het effect van een oscillatie, dat er een bepaalde griepimmuniteit in de bevolking weg is," zegt Kroes. "Je kunt dan een rebound krijgen, bovenop de corona-uitbraken die lokaal flink huis kunnen houden."

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) heeft voor komend najaar extra griepvaccins besteld. Vorig jaar was er zo’n run op, dat 4,2 miljoen doses amper voldoende waren. Voor komende winter zijn bijna 4,8 miljoen griepprikken besteld.

Een griepgolf is een van de effecten die deskundigen verwachten voor de fase waarin de corona-epidemie overgaat in de ’endemische’ fase, waarin corona een min of meer hanteerbaar onderdeel wordt van ons leven. Verdwijnen zal het virus volgens de kenners niet. Maar beheersbaar is al heel wat, toch?

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in