Zullen we het de komende dagen kalmpjes aandoen?

Niemand kan er omheen: het is zomer en het wordt warm. De een zal het verrukkelijk vinden, de ander verlangt stiekem naar sneeuw, maar iedereen moet er even doorheen. En dat gaat net even wat beter als je weet wat warmte met je lichaam doet.

Hitte & zweten

Transpiratie is op zich prima: het laagje zweet helpt je lichaam af te koelen. Je lijf functioneert het best als je lichaamstemperatuur zo'n 37 graden is. Als het warm weer is, moet je innerlijke thermostaat harder werken om die temperatuur te houden. Daar hoort ook het verwijden van de bloedvaten die dicht onder de huid liggen bij, vandaar dat warm weer zo snel een rood hoofd oplevert.

Article continues after the ad

Hitte en je organen

Als de bloedvaten aan de oppervlakte uitzetten, moeten ze elders in het lijf samenknijpen om het bloed terug te kunnen pompen naar het hart. Minder bloed in maag en darmen onderdrukt het hongergevoel en kan diarree veroorzaken, maar ook lage bloeddruk waardoor je duizelig wordt. Je bloedvolume hou je op peil door voldoende water te drinken en bij heel warm weer kun je daar best een appel, een paar dadels of wat noten bij eten om je spijsvertering wat te doen te geven.

Hitte & je hart

Bij warm weer verlies je niet alleen vocht in de vorm van transpiratie en urine, ook je adem verdampt aardig wat. Hierdoor daalt het bloedvolume en wordt je bloed 'stroperiger', zodat je hart extra hard moet werken om de pompfunctie op peil te houden. Dit is de voornaamste reden dat voldoende water drinken zo belangrijk is met warm weer: je houdt de hoeveelheid vocht in je lijf ermee op peil. Water, bouillon en thee zijn prima om mee bij te tanken en het bloedvolume op peil te houden. Hoe makkelijker je hart kan pompen, hoe minder warm je het zult hebben.

Hitte & je hoofd

Om het lichaam af te koelen is bloed nodig in de bloedvaten rond de huid. Het hart moet harder werken en er stroomt minder zuurstofrijk bloed naar de hersenen. Hierdoor krijg je een licht gevoel in het hoofd, kun je duf worden en zelfs flauwvallen. Alweer reden om voldoende water te drinken. Ook weer niet teveel, want dan plas je alle elektrolyten uit en die heb je óók nodig: ga uit van één tot anderhalve liter die je verdeelt over de dag (en thee, soep en sap horen daar ook bij). Heb je er tijd en gelegenheid voor, doe dan 's middags een dutje. Warme dagen zijn niet geschikt om topprestaties te leveren. Het wordt vanzelf wel weer een keer wat koeler, dan haal je wat nu blijft liggen vanzelf weer in. 

Hitte & je huid

Van veel zweten kunnen de zweetkanaaltjes verstopt raken, met hitte-uitslag als gevolg. Een verkoelende, kalmerende crème met aloe of havermout helpt de boel te kalmeren, net als de huid droog en koel houden. Het kan prettig zijn de geïrriteerde huid na het douchen met een lauw tot koele föhn te drogen, om wrijving van een handdoek te voorkomen. 

Hitte & je enkels

Bij warm weer zetten, zoals gezegd, de bloedvaten in de huid uit. Er stroomt daardoor meer bloed richting de handen en voeten. Hierbij komt vocht uit de vaten dat tussen de weefsels terecht komt. Je hart heeft het al druk genoeg met pompen en kan dat extra vocht niet ook nog eens even afvoeren, met dikke enkels als gevolg. Met de benen omhoog zitten, je kuitspieren aanspannen en ontspannen en 's nachts een opgerolde theedoek onder het voeteneind van je matras leggen helpt. Net als – alweer – voldoende water drinken. Hoe beter je hart kan werken, hoe beter het 't vocht kan wegpompen. Een koel voetenbad of je polsen onder de koude kraan houden helpt ook het bloed te koelen en de vaten te laten samentrekken.

Hitte & je nieren

Aan de nieren wordt door warm weer bloed eveneens onttrokken waardoor ze harder moeten werken. Werp na een plasje een blik in het toilet: wordt je urine gedurende de dag steeds donkerder, dan betekent dat dat je niet genoeg drinkt.

Het belangrijkste om warme dagen goed door te komen is je gedrag aan te passen en er ook weer niet te hysterisch over te doen. Ga niet in de gloeiende zon zitten, vermijd intensieve inspanning, blijft voldoende water drinken en vergeet niet te eten, dan kom je die paar hete dagen vast goed door.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in