Wát een goede motivatie om er alsnog mee op te houden.

Vooropgesteld: helemaal niet roken is nog altijd de beste optie. Maar denk als roker niet dat het geen zin heeft om te stoppen. De longen van ex-rokers blijken namelijk beter te herstellen dan eerder werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuwe Britse studie van het Wellcome Sanger Institute.

Article continues after the ad

Wetenschappelijk was al bewezen dat het risico op het ontwikkelen van ziektes zoals longkanker afneemt als iemand stopt met roken. Ook was bekend dat stoppen met roken nieuwe schade aan de longen voorkomt.

Britse wetenschappers hebben nu echter ontdekt dat het lichaam van een ex-roker in staat is om enkele door tabak beschadigde longcellen te vervangen door gezonde exemplaren. Tot 40 procent van alle longcellen van ex-rokers bleken gezond te zijn. Dat aandeel is vier keer zo groot als bij de mensen die roken.

Om tot hun bevindingen te komen, analyseerden de onderzoekers stukjes longweefsel van rokers, ex-rokers, volwassenen die nog nooit hebben gerookt en kinderen. De onderzoekers keken specifiek naar mutaties in cellen die tot kanker kunnen leiden.

Volgens hoofdonderzoeker Peter Campbell biedt het onderzoek hoop voor rokers die graag willen stoppen. "Mensen die dertig jaar, veertig jaar of langer hebben gerookt, zeggen vaak tegen me dat het al te laat is om te stoppen, omdat de schade toch al is aangericht. Wat zo opwindend aan deze studie is, is dat het onderzoek laat zien dat het nooit te laat is om te stoppen."

Foto's © iStock, bron: Nature / Nu.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in