Ken je dat? Dat je snotverkouden bent, het liefst onder een dekentje zou kruipen, en dat je dat tegen je man zegt die dan een uur later ineens nog veel zieker in bed gaat liggen? Uiteraard zuchtend en kreunend. Zo krijg je hem (en jezelf) zo snel mogelijk weer op de been.

Soep staat zo bekend om zijn herstel bevorderende eigenschappen dat wetenschappers met tijd over weleens proberen te onderzoeken hoe dat toch werkt. Zo werd er onlangs een studie bekend waarin vier traditionele bouillons tegen malaria bleken te beschermen, ondanks het feit dat ze niet één bepaald ingrediënt gemeen hadden. De actieve eigenschap moet nog geïdentificeerd worden, zeiden ze, wat een keurige manier is om te zeggen dat de onderzoekers geen idee hebben. Maar goed, de kans dat je voor iemand moet zorgen die malaria heeft is erg klein. Op dit moment is het waarschijnlijker dat je verkouden huisgenoten hebt. En ook voor hen kun je het beste soep maken.

Kippensoep

Een studie naar de voordelen van kippensoep, gepubliceerd in het medische tijdschrift Chest, gebruikte het Litouwse recept van de oma van de schrijver. Hij ontdekte dat de soep de migratie van neutrofielen remde, de meest voorkomende witte bloedcellen die infecties bestrijden en die verantwoordelijk zijn voor alle snot enzo. Maar ook hij kon er niet achterkomen waarom de soep hielp. Zoals zoveel dat afkomstig is van een grootmoeder, zijn dit soort dingen soms gewoon zo.

Nieuwkomer

Venkel is trouwens een prettige nieuwkomer in de eredivisie van genezende ingrediënten. Ook zonder wetenschappelijke onderbouwing blijkt het vaak rustgevend voor de spijsvertering, goed voor krampen en menstruatiepijn - hypothetisch omdat het de effecten van het hormoon oestrogeen nabootst. De beste venkelsoep aller tijden is afkomstig van The Catalan Country Kitchen van Marimar Torres, met een halve kilo groente, knoflook, twee uien, en kippenbouillon.

Article continues after the ad

Allesgenezer

Knoflook geneest overigens alles, het is een ontstekingsremmer, goed voor artritis, depressie en jicht. Ik maakte trouwens ooit kip met 40 tenen knoflook voor vrienden, die de teentjes gezellig een voor een opaten. De volgende ochtend belde hun bovenbuurman in paniek aan omdat hij dacht dat er een gaslek was, het bleek hun knoflookwalm te zijn die zo’n beetje door de muren kwam. Dit is een 100% waargebeurd verhaal.

Zodra een patiënt aan de beterende hand is, is eiwit het belangrijkst: sporters weten dit maar het geldt ook voor zieken. Ook in een tijd waarin wordt aangeraden om minder vlees te eten, kan een kip of een flinke biefstuk dan echt iets toevoegen. 

Beeld: iStock

Bron: The Guardian

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in