'Brood en pasta zijn wél gezond.'

Move over, Broodbuik, Keto en Atkins, er is goed nieuws voor mensen die gaan watertanden bij alleen al de gedachte aan pasta of vers brood. Het mág namelijk weer. Uit een groot onderzoek onder 416.000+ mannen en vrouwen gedurende zestien jaar, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, blijkt dat het prima bronnen van… eiwitten zijn.

Als je je eiwitten uit plantaardige bronnen haalt, zoals volkorenpasta en -brood, is de kans op hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden lager dan wanneer je ze uit dierlijke producten zoals vlees, eieren en melkproducten haalt.

Zo toonde de studie aan dat mannen die eieren inruilden voor plantaardige eiwitten maar liefst 24 procent minder kans hadden op vroegtijdig overlijden. Bij vrouwen bedroeg het verschil 21 procent. Wisselden ze hun geliefde stukje vlees in voor brood en pasta, daalde het risico tot 13 procent bij de mannen en 15 procent bij de vrouwen.

Article continues after the ad

Die resultaten bleven gelden als er ook rekening gehouden werd met andere factoren als roken en diabetes. Belangrijk is wel te kiezen voor volkorenvarianten van brood en pasta, vanwege de vezels, vitaminen en mineralen. En minder dierlijke producten eten is ook nog eens beter voor het milieu, dus win-win.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in