Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'Gezonde voeding heeft niets te maken met perfect eten'

Amelia Freer, voedingsdeskundige van de sterren, over vreugde in balans vinden. Voedingsdeskundige Amalia Freer schrijft kookboeken. Ze hielp Sam Smith zich slank te eten en Victoria Beckham van ondergewicht te behoeden. Ze gruwt van beperkende diëten en mensen die van gezond eten een cultus make...

'Gezonde voeding heeft niets te maken met perfect eten'

Amelia Freer, voedingsdeskundige van de sterren, over vreugde in balans vinden.

Voedingsdeskundige Amalia Freer schrijft kookboeken. Ze hielp Sam Smith zich slank te eten en Victoria Beckham van ondergewicht te behoeden. Ze gruwt van beperkende diëten en mensen die van gezond eten een cultus maken, en ze is de eerste om toe te geven dat voeding een emotioneel onderwerp is.

"Het is gelinkt aan herinneringen, familie, cultuur, identiteit en nog veel meer," zegt Freer. "Als je gezonde nieuwe eetgewoonten wilt aanleren, is het essentieel om consequent geduldig en mild voor jezelf te zijn als het op eten aankomt. Niemand is volmaakt, perfectie is niet iets waar je naar moet streven en gezonde voeding heeft er niets mee te maken."

Freer heeft vijf gouden tips om gezonder te gaan eten, haar insteek komt neer op 'voeden in plaats van vullen'.

1 Bouwstoffen in de hoofdrol

De grootste verandering die je teweeg kunt brengen, is bij je maaltijden vooral te kiezen voor voedingsmiddelen met veel bouwstoffen en grote voedingswaarde. Dan kom je uit bij het vertrouwde rijtje groente, fruit, volgranen, magere eiwitten, noten, zaden en water. Bestaat je bord voor driekwart uit dit soort voedingsmiddelen, dan ben je al een heel eind.

2 Carbs als hekkensluiter

Zorg dat een maaltijd voor het grootste deel bestaat uit groenten en fruit, met daarbij iets van proteïne (ei, vis, peulvruchten, yoghurt en gezonde vetten (walnoten, avocado, olijfolie). Dan smaakmakers als chilivlokken, citroen, specerijen en kruiden. En pas als laatste nog een klein portie trage koolhydraten, zoals volkorencroutons, zilvervliesrijst of volkorenpasta: nuttig en lekker, maar ze zouden niet de hoofdmoot van je menu moeten zijn.