Amelia Freer, voedingsdeskundige van de sterren, over vreugde in balans vinden.

Voedingsdeskundige Amalia Freer schrijft kookboeken. Ze hielp Sam Smith zich slank te eten en Victoria Beckham van ondergewicht te behoeden. Ze gruwt van beperkende diëten en mensen die van gezond eten een cultus maken, en ze is de eerste om toe te geven dat voeding een emotioneel onderwerp is.

Article continues after the ad

"Het is gelinkt aan herinneringen, familie, cultuur, identiteit en nog veel meer," zegt Freer. "Als je gezonde nieuwe eetgewoonten wilt aanleren, is het essentieel om consequent geduldig en mild voor jezelf te zijn als het op eten aankomt. Niemand is volmaakt, perfectie is niet iets waar je naar moet streven en gezonde voeding heeft er niets mee te maken."

Freer heeft vijf gouden tips om gezonder te gaan eten, haar insteek komt neer op 'voeden in plaats van vullen'.

1 Bouwstoffen in de hoofdrol

De grootste verandering die je teweeg kunt brengen, is bij je maaltijden vooral te kiezen voor voedingsmiddelen met veel bouwstoffen en grote voedingswaarde. Dan kom je uit bij het vertrouwde rijtje groente, fruit, volgranen, magere eiwitten, noten, zaden en water. Bestaat je bord voor driekwart uit dit soort voedingsmiddelen, dan ben je al een heel eind.

2 Carbs als hekkensluiter

Zorg dat een maaltijd voor het grootste deel bestaat uit groenten en fruit, met daarbij iets van proteïne (ei, vis, peulvruchten, yoghurt en gezonde vetten (walnoten, avocado, olijfolie). Dan smaakmakers als chilivlokken, citroen, specerijen en kruiden. En pas als laatste nog een klein portie trage koolhydraten, zoals volkorencroutons, zilvervliesrijst of volkorenpasta: nuttig en lekker, maar ze zouden niet de hoofdmoot van je menu moeten zijn.

Voorbeeld: een deel van de spaghetti vervangen door courghetti.

3 Eet wat je lekker vindt

Freer is geen voorstander van standaard-diëten: "Gezond eten moet je vreugde brengen, het is niet alleen belangrijk voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je emotionele. Kook en eet gezonde dingen die je lekker vindt, het leven is te kort om je van alles te ontzeggen, jezelf te beperken of erover te stressen.

Heb je zelf niet zo'n inspiratie, dan kan een diëtist je helpen om een gezond eetpatroon te ontwikkelen waar je ook plezier aan beleeft." Met andere woorden: hou je niet van sla, dan zijn er nog tientallen andere manieren te bedenken om voldoende groente binnen te krijgen – er is er echt eentje te vinden die bij je past.

4 Het gaat niet alleen om gezond eten

Artsen roepen het al sinds maart: investeer in je weerstand met gezond eten, maar óók met lichaamsbeweging, een beetje conditie opbouwen, frisse lucht, coronaproof sociale contacten onderhouden en voldoende slaap.

Je kunt supergezond eten, maar als tegelijk rookt, de hele nacht ligt te bingewatchen en nooit een ommetje maakt, ben je niet gezond bezig en gaat die extra mandarijn het verschil niet maken.

5 Hou het simpel

Freer heeft niets tegen groenten en vis uit blik en glas en houdt van een goed gevulde pantry om – in combinatie met versie ingrediënten – uit te koken. Als je zelf je peulvruchten wilt weken, moet je dat vooral doen, maar er is niks mis met een blik linzen opentrekken.

"Er is geen goed of fout eten," zegt ze. "Er zijn wel goede en foute porties. Maak het niet te ingewikkeld, maak de gezonde keuzes die voor jou werken, dan zijn ze goed vol te houden. En dáár heb je baat bij, op de lange termijn."  

Portret (c) Amelia Freer, die op Instagram fijne recepten deelt onder het motto Lockdown Selfcare Club.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in