Onverwachte trend: vasten vóór de feestdagen.

Detoxen is iets wat de meeste mensen met januari associëren, om even een pas op de plaats te maken met heel gezond eten of (sap)vasten na de copieuze feestdagen. Een nieuwe variant erop is de pretox: vóór de kerst zeer gezond (en weinig) eten als bufferzone voor het kerstdiner. Alleen, heeft dat zin?

Ja en nee. Ja, het heeft altijd zin om bewust te eten en gezonde keuzes te maken en nee, detoxen doet niet veel meer voor je dan je hongerig maken en een rotgevoel bezorgen. Het menselijk lichaam is een briljante afvalverwerkingsmachine die wat er binnen komt prima zelf kan aanpakken en daar geen hulp van zuurkoolsap bij nodig heeft.

Article continues after the ad

Pretoxen past in de trend van met voeding omgaan alsof het een soort religie is die alles bepalend is voor je geluk. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat detoxen of pretoxen heilzaam zou zijn voor je lichaam. Dat je je na zo'n kuur beter voelt, komt niet omdat je 'ontgift' bent, maar omdat je lijf staat te juichen dat er weer gewoon eten naar binnen gaat, waar het energie uit kan putten. En van zuurkoolsap naar een kerstontbijt met alles erop en eraan gaan is vragen om indigestie. 

Met de feestdagen een keertje lekker uit de band springen kan echt geen kwaad. Veel belangrijker zijn de eetkeuzes die je op de andere 363 dagen van het jaar maakt. Geen alcohol drinken, rustig aan met koolhydraten in snoep en snacks, geen superbewerkt voedsel eten, maar pure ingrediënten kiezen en zelf koken doen veel meer voor je gezondheid dan een paar dagen pretoxen voor het kerstdiner. Dat zijn gewoon momenten om het leven te vieren, met alles erop en eraan.   

Foto's (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in