Dit zijn de healthy voedseltrends voor de komende maanden!

Gezond en hip eten in 2021, hoe gaat dat eruitzien? Nouveau zocht het uit, samen met Wies Verbeek, gezondheidsredacteur Nouveau én oprichter van BLOW (Beetje Leuk Ouder Worden). Met een hoofdrol voor eendenkroos!

Article continues after the ad

Bananenbrood
Doordat het afgelopen jaar veel meer thuis werd gekookt en gebakken, zijn we wat bewuster geworden van wat we eten. Een van de meest gegooglede recepten in coronatijd was bananenbrood.

Makkelijk te maken en in ieder geval iets gezonder dan koek en snoep uit de supermarkt. Ook komend jaar letten we bij het kopen en koken meer op producten die verband houden met gezondheid en wordt er minder snel buiten de deur gegeten.

Intermittend fasting
Onderbroken vasten blijft als trend groeien. Onderzoek toont aan dat je al 3 kilo in 3 maanden kunt verliezen...

...door simpelweg tussen 8 en 18.00 uur te eten. Ook zal de behoefte om minder vlees en meer plantaardig te eten alleen maar groeien.

De nieuwe superfoods
Elk jaar komen er weer nieuwe superfoods in de belangstelling. Komend jaar zal er veel aandacht uitgaan naar Johannesbrood of beter gezegd Carob, het superfood dat gemaakt wordt van de peulen van de Johannesbroodboom.

Carob zit boordevol gezonde vitaminen en mineralen; het wordt ook interessant gevonden vanwege het hydroxproline wat het bevat: een aminozuur dat betrokken is bij de aanmaak van collageen.

Eendenkroos

Een ander superfood dat steeds populairder zal worden is eendenkroos (ja, die uit de sloot!) Lemna minor zoals het plantje heet, bevat naast vezels, ijzer, foliumzuur en vitamine B12 heel veel eiwitten (goed alternatief voor vlees!).

(c) Phys.org

Op dit moment is het door de EU nog niet goedgekeurd als voedsel, maar in Thailand en de Verenigde Staten kun je het al lang eten. Het wordt daar in poedervorm gebruikt, voor smoothies en soepen.

Eten tegen stress
Voedsel alleen kan stress, depressie of angst natuurlijk niet tegengaan. Maar diëten die rijk zijn aan antioxidanten, vitamines (bijvoorbeeld B-vitamines), mineralen (zoals zink en  magnesium), vezels...

...gezonde vetten (zoals Omega-3 vetzuren) en andere bioactieve stoffen, zoals probiotica, zijn in verband gebracht met een beter mentaal welzijn en kunnen de geestelijke gezondheid helpen ondersteunen. Iets waar in 2021 veel interesse voor zal zijn. Er komen meer voedingsmiddelen en supplementen op de markt die ingrediënten bevatten die gekoppeld worden aan het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap.

Nog even dit

Meer dan ooit vinden we het belangrijk om te weten wát we precies eten, welke ingrediënten er in een product zitten en waar voedingsmiddelen vandaan komen.

Transparantie is key in 2021. De consument vraagt steeds meer om duidelijkheid, om betere voedselkeuzes te kunnen maken voor mens, dier, milieu en klimaat.

Foto's (c) iStock, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in