Deze hype zou een energieboost geven en helpen bij stress.

Het is dat door de coronabeperkingen even alles stil ligt, maar anders zou in verband met de weerstand en de winter het vitamine-infuus mateloos populair zijn: celebs lopen er normaal gesproken mee weg. De vraag is of het 't geld waard is.

“Mijn probleem met die infusen is dat het overbodig is”, zegt Patrick Mullie, voedingsdeskundige aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB in Het Laatste Nieuws. “Het is een medische ingreep die nutteloos is en dat houdt áltijd een risico in. Het mogen dan wel artsen zijn die de infusen toebrengen, maar ze doen dat met een commerciële bedoeling erachter.”

Bijtanken aan een infuus?

“Dat ze niet de gevaarlijkste, vetoplosbare vitamines gebruiken in de supplementen maar de wateroplosbare, maakt het eigenlijk nog erger. Ze laten mensen 200 tot 400 euro betalen voor vitamines die twee dagen later worden uitgeplast.”

Article continues after the ad

De supplementen bevatten een mix van wateroplosbare vitamines, mineralen, antioxidanten, elektrolyten en vocht. Het infuus zou zorgen voor een energieboost, helpen bij stress, burn-outs en oververmoeidheid.

Niet gezond, wel een placebo

Maar volgens Mullie is dat helemaal niet zo. “Mensen voelen zich beter omdat ze een behandeling en aandacht krijgen, omdat er een witte jas is. Een placebo-effect, dus. Moet je daarvoor de mensen gaan prikken en 400 euro vragen? In mijn ogen is elke behandeling die niet aantoont dat er een wetenschappelijke verbetering is in de medische situatie van de patiënt, nutteloos.”

Geen prik, maar een dutje

“Wat ik nog het ergste vind, is dat mensen de signalen van hun lichaam negeren," zegt Mullie. Als je moe bent, is dat een duidelijke boodschap. En de beste methode tegen vermoeidheid is nog altijd rusten. Ga niet vluchten in supplementen of stimulerende middelen. Niet luisteren naar je lichaam, vind ik een grote fout."

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in