Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Een Blue Light bril, heb je daar echt iets aan?

Kritische kijk op deze nieuwe rage. Ook vermoeide ogen door te lang naar schermen en schermpjes staren? Dat is niet vreemd, want geprinte tekst op papier leest makkelijker dan de iets vagere tekst op een scherm. Bovendien spiegelt zelfs het matste scherm een beetje. Het is met name het LED backli...

Een Blue Light bril, heb je daar echt iets aan?

Kritische kijk op deze nieuwe rage.

Ook vermoeide ogen door te lang naar schermen en schermpjes staren? Dat is niet vreemd, want geprinte tekst op papier leest makkelijker dan de iets vagere tekst op een scherm. Bovendien spiegelt zelfs het matste scherm een beetje. Het is met name het LED backlight van een scherm dat erop kijken niet echt ontspannend maakt.

Een Blue Light bril (met of zonder sterkte, het filter is een soort coating) wordt tegenwoordig aangeprezen als de remedie tegen vermoeide ogen aan het einde van een schermdag. Ze zijn er in alle soorten en maten, waaronder monturen die je over je eigen bril heen kunt zetten. De glazen zouden het schermlicht filteren waardoor je er minder snel moe van zou worden.

Daar valt wel iets op af te dingen. Dat je na (te) lang achter een scherm ontzettend zin hebt om in je ogen te wrijven (niet doen!) heeft meer te maken met droge ogen omdat je vaak minder knippert. Normaal gesproken knipper je zo'n 15 keer per minuut. Als je naar een scherm staart, zakt dat naar 5 tot 7 keer, volgens onderzoek van de American Academy of Ophthalmology.

Dat is op te lossen met jezelf eraan herinneren om te knipperen, oogdruppels met kunsttranen (drogist) in te zetten of simpelweg elke 20 minuten je ogen even 20 -30 seconden rust te gunnen. Kijk naar buiten, doe je ogen even dicht, loop even wat heen en weer en kijk naar dingen die 5, 6 meter bij je vandaag zijn, ruim de vaatwasser uit – wat maar werkt voor jou. Niet te dicht op een scherm zitten helpt ook en dat geldt ook voor het scherm van je telefoon.

Is zo'n 'Blauw Licht bril' dan nergens goed voor? Er is enig bewijs dat ze je helpen beter te slapen, zeker als je 's avonds nog voor een scherm hebt gezeten. Het blauwe licht van een scherm dempt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Zo'n bril zou dat eruit filteren zodat je lijf in de avond gewoon melatonine gaat aanmaken waardoor je makkelijker in slaap valt. Keihard wetenschappelijk bewezen is dit niet.  

Nog een kanttekening bovendien: wie in bed nog naar de televisie of een telefoon kijkt, gaat meestal ook later slapen, waardoor je minder nachtrust pakt. Gewoon eerder naar bed gaan zonder schermen in de buurt, kan dus zomaar effectiever zijn dan een bril met een blauw lichtfilter. Probeer zo'n bril gerust, maar geef er niet teveel geld aan uit: zo'n coating weegt niet op tegen even naar buiten gaan of een dutje doen om je ogen rust te gunnen.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in