Goed om te weten waar je het voor doet!

Vanaf morgen (zaterdag 6 november 2021) is het verplicht om weer een mondkapje te dragen in de supermarkt en andere winkels. Niet leuk, maar als je weet waar je het voor doet, valt het je misschien net iets makkelijker.

De wetenschap achter mondkapjes is vrij duidelijk," meldt CNN. "En het bewijs is tijdens de pandemie alleen maar robuuster geworden. Studies hebben aangetoond dat de kans op verspreiding van het coronavirus significant afneemt door mondkapjes en sommige typen kapjes helpen voorkomen dat de dragers ervan het virus oplopen."

Article continues after the ad

"Mondkapjes filteren aerosolen die vrijkomen als we ademen of spreken. Ze zijn het meest effectief in het filteren van grotere deeltjes en werken minder goed tegen de allerkleinste deeltjes," zegt Bryan Bzdek onderzoeker bij het Aerosolonderzoekscentrum van de universiteit van Bristol, tegen CNN.

Je beschermt er op een eenvoudige manier anderen mee  

"De grootste ontwikkeling is dat er consensus is dat mondkapjes anderen beschermen tegen het virus, evenveel of nog meer dan de drager zelf," aldus Bzdek.

"De exacte voordelen in aantallen voorkomen besmettingen en geredde levens worden nog onderzocht, maar zelfs kleine winsten zijn de moeite waard, aangezien het dragen van een mondkapje een kleine, goedkope maatregel is en veel gemakkelijker dan quarantaine of afstand houden."

Het went snel

Te verwachten is dat de nieuwe mondkapjesregel op de nodige weerstand zal stuiten.

Dat is voor een groot deel te wijten aan de ongelukkige communicatie vanuit de overheid: terwijl de hele wereld al een mondkapje droeg, werd hier lang geroepen dat het geen nut had.

In andere Europese landen is het nooit uit het straatbeeld verdwenen, hier wel – ook dat maakt de doorstart even slikken. Maar afgaand op Nederlanders die in 'mondkapjeslanden' op vakantie zijn geweest, went het echter snel weer, zeker als we het allemaal doen, al dan niet morrend. Zodat de buurvrouw gewoon haar heupoperatie kan krijgen, omdat er voor de gewone zorg plek is op de IC.  

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in