Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Echt, er is ook goed nieuws over corona

Deskundigen zeggen: 'We zijn er bijna, hou nog even vol.' Er is opeens zomaar af en toe goed nieuws over de bestrijding van het coronavirus. Zo werpt de versnelling van het vaccinatieprogramma in Nederland zijn vruchten af, blijkt uit data van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrij...

Echt, er is ook goed nieuws over corona

Deskundigen zeggen: 'We zijn er bijna, hou nog even vol.'

Er is opeens zomaar af en toe goed nieuws over de bestrijding van het coronavirus. Zo werpt de versnelling van het vaccinatieprogramma in Nederland zijn vruchten af, blijkt uit data van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). We staan opeens op no 4 in de ranglijst qua vaccinaties. En er zijn meer redenen voor een beetje optimisme.

Meer vaccinaties

Door minder vaccindoses achter te houden en meer eerste prikken te zetten, schiet Nederland omhoog op ranglijsten van het ECDC.

In absolute cijfers is het nog geen reden tot feest, maar toch: uit zondag gepubliceerde data blijkt dat in Nederland tot dusver 7 procent van alle volwassenen een eerste prik heeft ontvangen. Alleen in Finland (7,7 procent), Denemarken (8,8 procent) en Malta (10,1 procent) is dat percentage nog groter.

Uitzicht op vrij reizen

De Europese Commissie komt al over twee weken met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen te zijn ingeënt tegen COVID-19. Dat moet vrij reizen binnen de Europese Unie, voor werk en voor het plezier, weer mogelijk maken, zegt de commissie.

De nieuwe pas moet er "ruim op tijd voor het volgende reisseizoen in de zomer" kunnen liggen, denkt vicevoorzitter Margaritis Schinas. Kunnen we misschien het c-woord weer eens met het biertje associëren.

Meer vaccins

Het Janssen-vaccin komt steeds dichterbij voor Nederland. In de Verenigde Staten is het vaccin goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA). Het Europese Medicijnagentschap (EMA) neemt naar verluidt 11 maart een beslissing over het vaccin voor de Europese Unie.

Het zou een flinke opsteker zijn voor de Nederlandse vaccinatiestrategie als het vaccin ook in de EU wordt goedgekeurd. Niet alleen omdat Nederland er 11,3 miljoen van besteld heeft, maar ook omdat mensen er maar één prik van nodig hebben.

Dat is op vele manieren goed nieuws: een effectief vaccin erbij betekent meer kunnen prikken en dat brengt groepsimmuniteit weer dichterbij. Om groepsimmuniteit te bereiken, is het nodig dat 60 à 70 procent zich laat vaccineren, zegt Jaap van Delden, programmadirecteur vaccinatie Covid-19 bij het RIVM. 

Zoals veel deskundigen de laatste dagen zeggen: nog even volhouden, we zijn er bijna. Met voldoende gezette vaccins zou het leven eind mei (dat is vanaf nu nog negentig stomvervelende dagen…) weer een beetje normaal kunnen worden. Israël, dat op de rest van de wereld voorloopt, is daar het voorbeeld van.

Corona wordt beheersbaar

Het is een illusie om te denken dat covid-19 uit te roeien is. Het muteert, het blijft rondwaren, maar het zal onder controle komen. Uiteindelijk wordt het net zoiets als de griep, inclusief een jaarlijkse prik. Wel is het een kwestie van opschieten met vaccineren. "Alleen als je voldoende mensen met vaccins immuniseert vóór het virus opnieuw oplaait, maken nieuwe uitbraken weinig kans.

Het zou zomaar kunnen dat Nederland aan het eind van de zomer in zo’n situatie zit, zegt hoogleraar klinische epidemiologie Frits Rosendaal van het LUMC in de Volkskrant. De vaccinaties zelf, legt hij uit, zullen het virus al een beetje helpen afremmen nog voor we groepsimmuniteit bereiken.

Als de optelsom van de vaccinatiecampagne, de maatregelen én het warme voorjaarsweer het coronavirus verder verjaagt, kan de ziekteverwekker in een zeldzaamheid veranderen tegen de tijd dat het zomer wordt. Met een beetje geluk en zonder vervelende verrassingen bereiken we al vaccinerend groepsimmuniteit voordat het coronavirus in de herfst weer een voet tussen de deur krijgt. En daarna is het een kwestie van elk jaar het vaccin tweaken, net als bij de griep.

Op weg naar het nieuwe normaal

Of het onbevangene van vroeger zal terugkeren is de vraag. De realiteit is: voorlopig niet. Handen wassen en afstand houden blijven erin, net als (snel)testen, ook na vaccinatie. Deels thuiswerken is een blijvertje, mondkapjes zullen op sommige plekken ook nog een tijdje verplicht blijven, net zoals dat in Azië al jaren gebruikelijk is.

De samenleving zal wat ruimer worden ingericht, er zal meer worden gecontroleerd. Maar zoals we er nu voorstaan, lijken we het ergste achter de rug te hebben. Nu die negentig dagen nog…

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in