Te kort slapen trekt een enorme wissel op álles.

Als je moe bent, gaat niks echt lekker. Je bent net wat lichtgeraakter, je frustratietolerantie ligt lager, je snoept net wat meer en je bent wat onhandiger. Dát is allemaal bekend, maar nu is ook wetenschappelijk bewezen dat je met één nacht weinig slapen labieler wordt.

In de studie analyseerden de onderzoekers het dagelijkse slaapdagboek van bijna 2000 mensen. Het team was met name geïnteresseerd in de slaapduur en hoe deze mensen de volgende dag reageren op positieve en negatieve situaties. Het onderzoek bewijst dat slaaptekort echt funest is voor je welzijn.

“Wanneer je iets positiefs ervaart, zoals wanneer je een knuffel krijgt of tijd doorbrengt in de natuur, voel je je die dag doorgaans gelukkiger,” zegt onderzoeker Nancy Sin in Scientas. “Maar wij ontdekten dat wanneer een persoon minder slaapt dan normaal, hij minder positieve emoties ervaart op positieve gebeurtenissen.”

Article continues after the ad

Het betekent dat je minder kan genieten van de mooie dingen, dat tegenslagen harder binnenkomen en dat stress je zo kan overweldigen dat je het moeilijk vindt nog ergens een lichtpuntje te zien. Waarom dat zo is, is nog niet bekend, maar de onderzoekers hameren erop van voldoende slaap een prioriteit te maken, niet alleen omdat slapen noodzakelijk is om lichamelijk gezond te blijven, maar dus ook voor je geluksgevoel.

Foto (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in