Vallen met de lente in zicht zou zonde zijn!

IJs om op te schaatsen? We hebben ervan genoten. IJs op de weg? Not so much… Vandaag wordt een temperatuur van 3-6 graden voorspeld. Dat is hoog genoeg om sneeuw redelijk vlot te laten smelten.

Article continues after the ad

Helaas gaat het ook regenen en regen die op ijskoude, nog bevroren grond valt, levert met name in de ochtend spekgladde plekken op. Niet voor niets is Code Rood afgekondigd voor in ieder geval de ochtend. 

Wie binnen kan blijven en thuis kan blijven zit de dooi het beste even uit. Door de regen en de stijgende temperatuur zal de gladheid in de loop van de dag verdwijnen. De rest van de week is wisselvallig: weinig zon, af en toe regen en aanstaand weekend lenteachtig, met temperaturen tussen de 13 en 18 graden.

Zover is het nog niet, eerst even die vermaledijde dooi door. Hoe blijf je overeind als je toch op pad moet?

  • Hoe meer profiel in je zool, hoe beter.  
  • Weinig profiel? Trek grof gebreide sokken over je schoenen aan voor meer grip. Iets minder effectief, maar wel makkelijker aan te trekken: een pantykous over je schoen.
  • Wie anti-glij-ijzers / sneeuw / ijs grips / snowsteps in huis heeft: dít is het moment om ze om je schoenen te doen. Alternatief: een stuk kippengaas om je schoenen buigen en er strak omheen binden. Ze omwikkelen met ijzerdraad kan ook nog.
  • Loop zo mogelijk over plekken met wat weerstand: op het gras van de berm glij je minder snel uit dan op de stoep.
  • Loop met kleine stapjes, balanceer met je armen en hou je zwaartepunt op je voorste been. Niet stappen maar schuifelen: hoe dichter je voeten bij de grond blijven, hoe beter. Het pinguïnloopje is niet elegant, maar vraagt veel minder van je balans dan grote passen en rechtop lopen.  
  • Heb je nordic walking stokken in huis, dan kunnen die helpen om je je evenwicht te laten bewaren. In dezelfde categorie: rollator, kinderwagen, (honden)buggy. Alles waar je achter kunt lopen, zeg maar.
  • Op de fiets? Hang geen tassen aan je stuur (doet niets voor je balens), zet je zadel zo laag dat je makkelijker met je voeten bij de grond kunt komen en laat wat lucht uit de banden lopen. Koester laaggespannen verwachtingen (je kunt een lelijke smak maken) en blijf zo mogelijk thuis tot de dooi heeft doorgezet.    

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in