Je kunt je er tijdens deze dagen nog even niets bij voorstellen, maar misschien geen gek idee om het voor 2020 alvast in te plannen: afvallen door niets te doen. Letterlijk. Dat kan. En is een heel goed idee.

Nog een week te gaan, dan is het kerst. Menu's zijn opgesteld, boodschappenlijsten gemaakt, de agenda staat inmiddels armvol met borrels, feesten en diners en je hebt het gevoel dat je verder nérgens meer aan toekomt, dus voel je je schuldig dat het sporten erbij inschiet, maar ja, je moet nog tig cadeautjes kopen. Je drinkt en eet ook steeds te veel. En o ja, je bent bekaf, want je slaapt slecht, of dat nou door je veel te lange to-do-lijstje, die twee glazen wijn te veel of de ruzie met je schoonzus, of alle drie komt. Herkenbaar?

Detoxcoach Jacqueline van Lieshout schreef een tijd terug al Het Relax Dieet, een boek dat een lans breekt voor rustig aan doen. Misschien niet voor nu meteen, maar wel om 2020 mee te beginnen, vooral omdat het ook wonderen doet voor je gewicht.

1 Lekker slapen

Meer slapen scheelt kilo’s. Spieren opbouwen en vet verbranden kan namelijk alleen als we goed slapen. Ga op tijd naar bed. Met slaaptekort benadelen we onze gezondheid op lange termijn enorm. Je krijgt er trek van, waardoor ons lichaam niet goed kan herstellen, tot rust komen en goed verbranden en opruimen.

Article continues after the ad

2 Eet wanneer je eet

Tijdens het eten doen we van alles: appen, filmpjes kijken, autorijden, noem maar op. Op die manier eten we te snel, te veel en allerlei rotzooi. Zie zo veel mogelijk maaltijden als een activiteit op zich. Geen afleidingen, geen woeste gesprekken, maak er iets belangrijks van. En dan gaat het dus minder om wat er nu eigenlijk op ons bord ligt, maar hoe we met dat bord omgaan.

3 ‘Ont-druk’ je leven

Ons leven is bizar vol. We krijgen zo veel prikkels, alsof we de hele dag in een hysterisch draaiende magnetron zitten. In feite is dat ook zo, zeker nu we zo verslaafd zijn aan onze telefoon en iPad. Het gaat maar door. Maak bewust tijd voor niets. Helemaal niets. Als je even moet wachten bijvoorbeeld. Of in de trein zit. Of ‘s avonds af en toe een uurtje. Niks. Niks. Niks. Best eng toch? Maar essentieel voor onze gezondheid en daarmee natuurlijk ook ons gewicht. Ontstress jezelf en veel eet- of drink-cravings zullen vanzelf verdwijnen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in