Wies Verbeek (55) wil graag gezond ouder worden, en liefst zo knap mogelijk. Op de vraag hoe dat moet, zoekt ze het antwoord. Deze week: hoe je jezelf met de kracht van gedachten gelukkiger en gezonder kunt maken.

Priming. Het is een begrip uit de psychologie en wordt gebruikt om gelukkiger en gezonder te worden. En niet zo’n klein beetje ook.

De kracht van gedachten

Mensen die dénken dat ze een gezonde levensstijl hebben, worden ook daadwerkelijk fitter. Het klinkt bizar, maar het is echt zo. Het schijnt zelfs zo te zijn dat mensen die denken dat ze minder fit zijn dan hun vrienden eerder sterven dan hun vrienden, ongeacht hun werkelijke conditie.

Article continues after the ad

Datzelfde geldt ook voor je jong voelen. Wetenschappers hebben aangetoond dat de hersenen van mensen die zich jonger voelen minder snel verouderen. Dat klinkt natuurlijk heel interessant, maar hoe pas je het bij jezelf toe? Hoe kun je je jonger en gezonder voelen? Ik vroeg het Tom De Bruyne, gedragspsycholoog en eigenaar van The Behavioural Design Academy waar hij mensen traint in beïnvloedingspsychologie.

Tool voor gezonde keuzes

De Bruyne: "Het effect van priming is enorm en het wordt geregeld ingezet als tool om mensen gezonde keuzes te laten maken. In kantoorgebouwen waar de trappen open zijn en zich middenin de hal bevinden, nemen mensen eerder de trap. Grote schalen met fruit in scholen zetten studenten ertoe meer fruit te eten. Ook doen mensen onbewust eerder dingen die anderen ook doen."

Zelf kun je je door kleine veranderingen ook gezond voelen. Een sporthorloge om je pols om je prestaties bij te houden kan ervoor zorgen dat je je een sportief mens voelt. Ook al maak je er misschien niet veel gebruik van, het zorgt er toch voor dat je er meer mee bezig bent. Maak je elke dag een gezond ontbijt, dan is dat niet alleen voor je lichaam gezond, maar ook voor je gevoel van gezondheid: ‘Ik ben goed bezig.’ Die gedachten doen meer met je dan je misschien denkt.

Je jonger voelen

En je jonger voelen hoe doe je dat dan? De Bruyne: "Positief denken is een vorm van priming die een mens absoluut gezonder en gelukkiger maakt. Andersom geldt ook: negatieve gedachten leiden tot gezond-heidsproblemen. We zijn ons vaak niet bewust hoe sterk de connectie tussen onze geest en ons lichaam is. Nu is het mooie dat wij mensen over de superkracht beschikken om zelf te kunnen bepalen hoe wij dingen interpreteren. Van stress kun je denken: het is vreselijk en heel slecht, maar je kunt het ook als iets spannends zien, als iets waar je van kan leren om zekerder te worden."

Je kunt je jonger voelen door leefgewoonten aan te passen én door positief te denken. Draai woorden als ‘gerimpeld’, ‘niet interessant’ om naar ‘energiek’, ‘wijs’ en ‘mooi’. Schrijf het op, beeld het je in. Het kan! Een positieve en jongere manier van denken helpt om fysiek en mentaal actiever te blijven en vergroot de kans om langer te leven.

Tips van Wies

Veel ‘positief denken’-apps gebruiken priming als belangrijkste uitgangspunt. Een beroemd voorbeeld is het ‘5 minuten durende dagboek’ wat je ook met pen en papier kan uitvoeren. Elke ochtend na het wakker worden geef je antwoord op drie vragen:

  1. Wat zijn drie dingen waar je vandaag dankbaar voor bent?
  2. Wat zou vandaag geweldig maken?
  3. Dagelijkse bevestiging: ik ben iemand die ….... (hier vul je een positieve gedachte over je zelf in).

Het idee achter deze eenvoudige handeling is geniaal: hij dwingt je om je aandacht te richten op positieve gedachten. Mensen die dit elke dag doen, blijken aanzienlijk gelukkiger te zijn dan mensen die dit niet doen.

Hoofdbeeld: Stef Nagel

Meer Wies vind je elke maand in NOUVEAU. Geen nieuwe NOUVEAU meer te koop in de winkel? Geen nood, je kunt het nieuwste nummer ook los bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten!