Wies Verbeek (55) wil graag gezond ouder worden, en liefst zo knap mogelijk. Op de vraag hoe dat moet, zoekt ze het antwoord. Deze week: de overgangsbuik en hoe hij er écht af kan.

‘Als je ziet hoe weinig ik eet en hoeveel ik sport, geloof je niet waarom ik nog zo’n buik heb. Die Michelinband gaat er maar niet af. Wat ik ook doe.’ Hoe vaak ik dát niet hoor in mijn omgeving.

Als je in de overgang zit, lijkt het wel alsof er geen kruid gewassen is tegen die te dikke buik. Naast het feit dat het meestal leuker en gezonder is om slank te zijn, voélt zo’n menopauze-vetrol ook gewoon niet fijn. Wist je dat de meeste vrouwen tijdens de overgang zo’n vijf tot tien kilo aankomen? Door onder andere een veranderende hormoonhuishouding en minder aanmaak van oestrogeen.

Misschien is elke dag twee uur in de sportschool en leven op een blad sla een oplossing, maar dat vind ik niet realistisch. Ik wil weten of en hoe we er op een normale manier van af kunnen komen en vraag het de experts.

Article continues after the ad

Supplementen en hormoontherapie

Joyce Knoops, overgangsconsulente bij Care for Women, de organisatie die vrouwen helpt bij hormonale klachten, vertelt dat we een overgangsboek niet helemaal kunnen voorkomen. "Het is niet realistisch om je lichaam op je vijftigste nog te vergelijken met dat van een twintigjarige. Wel is het belangrijk, dat je op je veertigste al rekening gaat houden met de veranderende hormoonhuishouding. Simpelweg door je leefstijl aan te pakken. Dat betekent: gezonder en minder eten. Als je pas begint wanneer een dikke buik begint op te vallen, ben je te laat. Probeer voor je vijftigste een stabiel gewicht te krijgen. Dat kan best een paar kilo zwaarder zijn dan je graag zou zien."

Ze signaleert ook dat hormoontherapie geen gunstige invloed heeft op het gewicht. "Ik zie eerder dat vrouwen dikker worden door hormoonsuppletie. Maar dat wil niet zeggen dat ik erop tegen ben. Hormoonsuppletie kan ontzettend goed helpen om een negatief patroon van klachten als opvliegers, slecht slapen en somberheid te doorbreken."

Eiwitten en verbranding

Door naar Oscar Helm, afslankcoach en auteur van het boek De Strakke Buik Bijbel en oprichter van de gezondheidssite happyhealthy.nl. Heeft hij voedingsadviezen voor een strakke buik? Helm: "Wat vaak nogal onderschat wordt, is het belang van eiwitten. Vóór de overgang heb je nog voldoende aan 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht, eenmaal in de overgang heb je 1,2 gram nodig. Die eiwitten zijn van belang om je spiermassa te behouden. Voldoende spiermassa zorgt ervoor dat het basaalmetabolisme (ruststofwisseling, red.) op hetzelfde niveau blijft."

"De meeste calorieën verbrand je door je basaalmetabolisme; niet door de activiteiten die je uitvoert. En het is vervelend maar waar: je kunt echt met minder calorieën toe. Kijk eens goed naar wat je eet. Uit onderzoek is gebleken dat we meestal veel meer calorieën binnenkrijgen dan we denken of zeggen. Soms is dat de reden waarom het vrouwen niet lukt om die overgangsbuik kwijt te raken. Maar het kan ook te maken hebben met te weinig vetverbranding of weinig vezel- en eiwitinname. Onvoldoende slaap of stress kunnen ook een reden zijn dat afvallen maar niet lukt. Het is dus niet alleen voeding, je moet naar het totale beeld kijken."

Buikspieren en trainen

Helm: ‘Abs are made in de kitchen. Met voeding kun je het vetpercentage verlagen, niet met buikspieroefeningen. Die zijn pas leuk als je weinig buikvet hebt; dan kun je spiervorming zien. Beweging en sporten zijn wel heel belangrijk voor de gezondheid en het metabolisme. Een combinatie van conditie- en krachttraining is het best. Ideaal is HIIT (High Intensity Interval Training). En verder: zorg ervoor dat je overdag zoveel mogelijk in beweging bent; neem de trap, zet je koffieapparaat ver weg, zodat je er telkens naar toe moet lopen.’

De gouden regels

Wél doen
■ Het is goed om af en toe onder je benodigde verbruik van calorieën te blijven. Daardoor vertraagt het metabolisme minder snel. Let wel: crashdiëten met heel weinig calorieën zijn funest. Daarmee bereik je het tegenovergestelde.

■ Zorg ervoor dat 80% van je voeding natuurlijk is.

■ Hou een eetdagboek bij. Eet je echt wel zo weinig als je denkt? Na drie weken word je je al veel meer bewust van wat je eet.

Niet doen
■ Soms willen vrouwen zo graag hun buik kwijt, dat ze ineens als een gek gaan sporten en lijnen. Maar wat blijkt? Dat schopt de boel nog veel meer in de war.

■ Door stress en weinig slaap maakt je lichaam meer cortisol aan; dat hormoon blokkeert de vetverbranding.

■ Blijf niet hangen in de diëten waarmee je vroeger wél afviel. Het kan zijn dat die nu helemaal niet meer werken. Je gewichtstoename tijdens de overgang heeft te maken met een complex verband tussen hormonale stoornissen, insuline­resistentie, inflammatie, toxische belasting, mineralen- of vitaminetekort, stress en jarenlange eetgewoontes.

Een orthomoleculair arts of therapeut kan vaak helpen.

Hoofdbeeld: iStock/Stef Nagel

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in