Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

De gezondheidsplicht, wat vind jij daarvan?

Preventie zou een veel grotere rol moeten gaan spelen. Steeds meer Nederlanders hebben overgewicht, wat weer kan leiden tot hoge bloeddruk, versleten gewrichten, diabetes en een reeks andere vervelende en gevaarlijke aandoeningen. De mensen die het overkomt, leveren zo onnodig veel kwaliteit van ...

De gezondheidsplicht, wat vind jij daarvan?

Preventie zou een veel grotere rol moeten gaan spelen.

Steeds meer Nederlanders hebben overgewicht, wat weer kan leiden tot hoge bloeddruk, versleten gewrichten, diabetes en een reeks andere vervelende en gevaarlijke aandoeningen. De mensen die het overkomt, leveren zo onnodig veel kwaliteit van leven in en het levert zorgkosten op die voorkomen zouden kunnen worden.  

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis, CZ en Menzis, samen goed voor bijna 11 miljoen verzekerden, pleiten om die reden in een gezamenlijke oproep voor een 'gezondheidsplicht' naast de al bestaande zorgplicht voor alle partijen in de zorg: de plicht zich in te zetten voor een betere volks­gezondheid.

Geen pillen, maar paprika

In de praktijk betekent dit dat de huisarts bij bijvoorbeeld een te hoog cholesterolgehalte – als dat verantwoord is – eerst inzet op anders eten en  meer bewegen en pas als dat geen effect heeft medicijnen zal uitschrijven, een aanpak die ook wel bekend staat als 'paprika's in plaats van pillen'.

Kortom, wat meer bemoeizorg van de huisarts over leefstijl, maar breder gezien ook eerder hulp bij stress, schulden, slechte huisvesting en andere zaken die er vaak voor zorgen dat mensen uiteindelijk een beroep op de zorg moeten doen.

Vanuit de overheid: minder regels, minder loketten die langs elkaar heen werken, meer ruimte voor zorgverzekeraars voor maatwerk, alles heel laagdrempelig en in de buurt. Wat op papier heel nobel klinkt, maar laten we ook even in ons achterhoofd houden dat het geen liefdadigheidsinstellingen zijn.  

Niet roken, niet drinken

Bovendien vraagt preventie ook van burgers dat ze meer verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid. Niet roken, niet drinken, niet leven op frikandellen en stress, maar minder gemaksvoedsel, meer wandelen, beter slapen. Een beetje wat dit jaar al erg in zwang is geraakt, om het immuunsysteem sterk te houden. 

Voordat je met de hakken in het zand gaat en roept dat je niet op betutteling zit te wachten: de zorgverzekeraars in kwestie zijn zich ervan bewust dat je mensen niet kunt dwingen om te stoppen met roken of af te vallen. 'We lopen het risico dat preventie het volgende aanbodgedreven dingetje wordt in de zorg, voor je het weet zitten we mensen een bepaalde richting op te duwen. We moeten uitgaan van het principe van positieve gezondheid: niet ‘wat is uw klacht?’, maar ‘wat vindt u belangrijk?’, aldus Joep de Groot (CZ) in de Volkskrant.

Patiënt heeft de keuze

Ruben Wenselaar van Menzis voegt daaraan toe: ‘Je moet mensen helpen gezond gedrag vol te houden, maar niet bestraffen op ongezondheid. Iemand die toegang tot zorg ­nodig heeft, moet dat altijd houden. Ook als het een leefstijlgerelateerde klacht is, anders komen we op een glijdende schaal terecht. Maar een arts mag tegelijkertijd een stevig gesprek voeren over een leefstijlprogramma, en erop wijzen dat de patiënt minder zorg nodig zal hebben, als hij hieraan deelneemt. Uiteindelijk mag de patiënt altijd zelf kiezen.'

En nu jij!

Wat zou je ervan vinden meer verantwoordelijkheid voor je gezondheid te krijgen dan wel te nemen? Om met je huisarts te gaan wandelen, om met een diëtist de inhoud van je koelkast door te nemen? Of zie je meer een in suiker- en vettaks als middelen om ongezond leven tegen te gaan? Wat doe je zelf om gezond te blijven of ben je daar helemaal niet mee bezig? We zijn benieuwd naar je mening, laat 'm achter op Facebook! 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in