Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Corona: thuisblijven heeft in Europa al 3 miljoen levens gered

Híer doen we het dus voor #handenwassen. Terwijl de kritiek op de lockdowns in veel landen aanzwelt en de roep om versoepeling klinkt en veelal min of meer gehoor vindt, concluderen Britse onderzoekers in Nature dat de lockdowns vele levens gered hebben, zo meldt Scientas. Zonder die ingrijpende ...

Corona: thuisblijven heeft in Europa al 3 miljoen levens gered

Híer doen we het dus voor #handenwassen.

Terwijl de kritiek op de lockdowns in veel landen aanzwelt en de roep om versoepeling klinkt en veelal min of meer gehoor vindt, concluderen Britse onderzoekers in Nature dat de lockdowns vele levens gered hebben, zo meldt Scientas. Zonder die ingrijpende maatregelen zou de ellende namelijk niet te overzien zijn geweest en zouden in Europa alleen al meer dan 3 miljoen coronadoden te betreuren zijn geweest.

De onderzoekers trekken die conclusie op basis van data, verzameld in elf Europese landen, waaronder Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, België en Spanje. Daarbij keken de onderzoekers naar de door corona veroorzaakte sterfte en hoe die door de tijd heen – in reactie op coronamaatregelen – veranderde.

Ook werd gekeken naar het reproductiegetal – dat onthult hoeveel mensen elke met corona besmette persoon op zijn beurt weer besmet – en hoe dat door de tijd heen veranderde. Vervolgens simuleerden de onderzoekers met behulp van modellen wat er zou zijn gebeurd als die coronamaatregelen niet zouden zijn getroffen.

“De data suggereren dat er zonder interventies – zoals lockdowns en de sluiting van scholen – veel meer doden zouden zijn gevallen door COVID-19,” aldus onderzoeker Samir Bhatt. “Ons model suggereert dat de maatregelen die deze landen in maart troffen, succesvol waren en hielpen om de epidemie onder controle te krijgen, het reproductiegetal te verlagen en het aantal besmettingen terug te dringen,” voegt onderzoeker Seth Flaxman toe.

"Ik denk niet dat een menselijke inspanning ooit in zo’n korte tijd zoveel levens heeft gered"

De uitkomsten worden bevestigd door een ander, Amerikaans onderzoek, gebaseerd op data uit China, Zuid-Korea, Italië, Iran, Frankrijk en de VS. Dit suggereert dat dankzij lockdowns en andere non-farmaceutische maatregelen in deze zes landen 530 miljoen besmettingen voorkomen zijn. Rekening houdend met de beperkte testcapaciteit in deze landen betekent dat dat er tot begin april (toen de studie werd afgerond) 62 miljoen bevestigde besmettingen zijn afgewend.

Om dat even in perspectief te plaatsen: op dit moment staat het aantal bevestigde besmettingen wereldwijd op iets meer dan 7 miljoen en zijn er iets meer dan 400.000 mensen door toedoen van het virus overleden. Dat zijn er 7 miljoen en 400.000 teveel, maar het had dus veel erger kunnen zijn.

 “De laatste maanden zijn uitzonderlijk lastig geweest, maar door individuele opofferingen hebben mensen overal bijgedragen aan één van de grootste prestaties van de mensheid,” aldus nderzoeker Solomon Hsiang, verbonden aan de universiteit van Californië (Berkeley). "Ik denk niet dat een menselijke inspanning ooit in zo’n korte tijd zoveel levens heeft gered. Thuisblijven en het annuleren van evenementen brengt hoge kosten met zich mee, maar de data laten zien dat elke dag een groot verschil heeft gemaakt. Door gebruik te maken van de wetenschap en samen te werken, hebben we de koers van de geschiedenis veranderd."

Foto © iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in