Mondkapje ook maar even buiten opzetten?

Hoe meer pollen in de lucht, hoe meer coronabesmettingen er zijn. Een wereldwijd onderzoek toont dat aan. Het coronavirus profiteert mogelijk van een verzwakte afweer door blootstelling aan pollen. Dit is niet alleen het geval bij hooikoortspatiënten, maar ook bij mensen die niet allergisch zijn.

Article continues after the ad

Dat ondervonden onder meer Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Elkerliek ziekenhuis en Wageningen University & Research die vanuit Nederland bij een groot onderzoek betrokken zijn. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Meer pollen, minder afweer

Het was al bekend dat blootstelling aan pollen in het voorjaar het afweersysteem tegen virusinfecties in de luchtwegen vermindert. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het bekende verkoudheidsvirus. Dit effect zien we niet alleen bij hooikoortspatiënten, maar ook mensen die niet allergisch zijn.

De nieuwe studie suggereert nu dat niet alleen het verkoudheidsvirus van een verzwakte afweer door de blootstelling aan pollen profiteert. In het voorjaar van 2020 leek de uitbraak van het coronavirus namelijk precies samen te vallen met het pollenseizoen op het noordelijk halfrond.

Iedereen kan er last van hebben

Er was al bekend dat blootstelling aan pollen in het voorjaar het afweersysteem tegen virusinfecties in de luchtwegen vermindert. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het verkoudheidsvirus. Dit effect doet zich zowel voor bij mensen die allergisch zijn voor pollen als mensen die niet allergisch zijn.

De meeste mensen die gevoelig zijn voor pollen hebben daar tot eind april last van, pechvogels zijn er pas in augustus vanaf. Wil je je beschermen, dan kun je de gebruikelijke hooikoortsmaatregelen nemen. Verder kan het handig zijn om buiten een mondkapje te dragen. Nóg meer bescherming biedt een speciaal masker voor fijnstof en pollen met een N95 certificaat.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in