Besmettingen hebben vooral binnen plaats.

Virologen zijn van mening dat er wel wat minder streng mag worden gehandhaafd in de bossen en parken en op de stranden. Toenemende kennis over Covid-19 maakt duidelijk dat de buitenruimte bepaald geen besmettingshaard is.

De anderhalve-meter-afstand-regel is heilig, maar verder? "Ik wil niet zeggen dat overdracht buiten nooit plaatsvindt, maar echt vele malen minder dan binnen", zegt viroloog Louis Kroes van het LUMC in Leiden in het Algemeen Dagblad. "Er zal misschien een keer íemand besmet worden. Maar snelle verspreiding van de pandemie vindt er gewoon niet plaats. Dat zou je als overheid toch moeten meenemen in je risicoafweging."

Volgens virologen vervliegen virusdeeltjes in de buitenlucht veel sneller dan binnen, waardoor de kans op besmetting met corona bij kort contact tussen mensen een stuk kleiner is. Bovendien lijkt recent onderzoek aan te tonen dat UV-licht virusdeeltjes die achterblijven op oppervlakken snel doodt, zodat even op een bankje in het park gaan zitten en dan je hand op de leuning leggen geen reden voor paniek is.

Article continues after the ad

Wel hameren de virologen erop dat er meer aandacht moet komen voor goede ventilatie van huizen, kerken, moskeeën, synagoges, supermarkten, kantoren en andere ruimtes (sportschool, sauna) waar groepen mensen voor langere tijd samenkomen. Zet dus thuis gerust alvast een paar keer per dag even de ramen tegen elkaar open. En verder?

Wees kritisch als je ergens bent. Hou in de gaten hoe de ventilatie in een ruimte is, hoe lang je met mensen in één ruimte bent. Eten op een terras heeft bijvoorbeeld de voorkeur boven binnen eten in een bedompt restaurant en vergaderen in de buitenlucht is beter dan met een groep een uur in een zaal zitten.

Check verder hoe de sfeer is: rustig pratende mensen veroorzaken minder besmettingsgevaar dan luidruchtige enthousiastelingen. "Alleen maar kijken naar 1,5 meter volstaat niet”, zegt de Groningse virologe Coretta van Leer. "Je moet kijken: hoeveel mensen zijn hier, is het goed geventileerd? Maar ook luisteren: hoe hard wordt er geroepen?"

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in