Het is even doorbijten, maar dan heb je ook wat.

Koud douchen, ijsbaden nemen, midden in de winter buiten zwemmen – kou is een, euh, hot item onder mensen die veel met hun gezondheid bezig zijn. Maar hoe gezond is het nu eigenlijk?

Het AMC in Amsterdam deed er onderzoek naar waaruit bleek dat koud douchen 'enige positieve effecten heeft op de gezondheid.' Een koude douche zou het afweersysteem versterken, waardoor een ziekte als minder ernstig wordt ervaren en minder lang aanhoudt.

Article continues after the ad

Voor het onderzoek werden 3000 vrijwilligers in vier groepen onderverdeeld. Eén groep nam warme douches, de andere drie groepen douchten dagelijks de laatste dertig, zestig of negentig seconden koud.

De drie groepen die elke dag koud afdouchten verzuimden minder vaak hun werk door ziekte. Het verzuim in deze groepen lag 29% lager vergeleken met de mensen die warm douchten. Er was geen verschil tussen de groepen die kort, middellang en lang koud afdouchen. Dus als je hier iets mee wilt, is kort afdouchen al genoeg om iets goeds voor je gezondheid te doen.

Goed om te weten: de onderzoekers meldden met nadruk dat koude douches voor mensen met ernstige gezondheidsklachten niet geschikt zijn. Voor wie daar niet mee kampt: even een paar seconden de tanden op elkaar, spaart ook meteen weer gas 🥶

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in