'Alles wat niet goed voor me was moest eruit.'

Zangeres Berget Lewis gooide na jarenlang 'onregelmatig en lang niet altijd gezond eten' in 2018 het roer om. "Ik ga nu naar de vijftig. Dat is niet superoud, maar wel een leeftijd waarop je dus gaat merken dat je ineens een stuk minder fit bent," zegt ze in Woman's Health.

Article continues after the ad

"Tijdens de tour van Dreamgirls gaf mijn lichaam me voor het eerst signalen dat het 't niet meer trok. Qua gewicht was ik op dat moment op mijn zwaarst ooit. Ik droeg kledingmaat 50. Ik was constant moe en had permanent een te hoge bloeddruk."

Twee jaar diëten en jojo'en leverden niet het gewenste resultaat op. "Langzaam begon tot me door te dringen dat ik niet alleen mijn eetpatroon moest aanpassen om gezonder en fitter te worden, maar mijn hele lifestyle," zegt Lewis.

Bergets aha-moment was onder ogen zien dat ze al heel lang een verstoorde relatie met eten had. "Eten is voor mij aan de ene kant gezelligheid – ik kom uit een Caribisch gezin en we vieren alles met lekker eten. Ik ben een echte levensgenieter. Maar eten is voor mij ook een vorm van troost op de momenten dat ik me helemaal niet fijn voel. Daarin lag de essentie van mijn probleem."

Ze besloot haar mindset te veranderen. "Alles wat niet goed voor me was, moest worden opgeruimd," zegt ze. "Ik heb het altijd vooral anderen naar de zin willen maken. Maar daarbij vergat ik vaak mezelf." Haar nieuwe levenshouding is net zo goed voor zichzelf te zorgen als ze voor anderen wil zorgen.

Met kleine stappen paste ze haar leefstijl aan: minder eten, beter eten, wandelen en afleren om naar de chips te grijpen. Tijdens de lockdowns deed ze workouts thuis en lukte het op haar voeding te blijven letten. En nu draagt ze maat 44.

'Richting de vijftig moet je op een andere manier met je lichaam omgaan'

"Begrijp me niet verkeerd – ik ben all for body positivity en jezelf en je lichaam accepteren, daar sta ik ook echt voor," zegt Berget. "Realiseer je alleen wel dat er een punt is waarop je overgewicht je gezondheid gaat ondermijnen. Zeker als je, zoals ik, richting de vijftig gaat. Dan moet je op een andere manier met je lichaam omgaan, wil je gezond en fit ouder worden."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in