Gouden tip als je het even niet meer trekt.

Al doende leert men. Na twee weken mondkapjesplicht duidelijk dat een neusbeugel fijn is, dat zijde lekkerder draagt dan elastisch kunststof, dat je de koordjes even op maat kunt knopen en dat het niet te klein moet zijn om het goed over mond én neus te kunnen dragen.

Blijft het feit dat het soms best benauwd kan zijn, zeker als je je bewust bent van al je aerosolen uitstotende medemensen. Die stress kan er voor zorgen dat je hoger en minder diep gaat ademhalen.

Article continues after the ad

In sommige gevallen kan dat leiden tot hyperventilatie, meestal beperkt het zich tot een benauwd gevoel, wat óók weer stress oplevert.

Prangende vraag: kun je zuurstoftekort krijgen met een mondkapje op? "Nee, met een mondkapje op kun je gewoon goed ademhalen," zegt hyperventilatiecoach Nicole Smit in het Algemeen Dagblad die meteen een gouden tip geeft tegen dat benauwde gevoel.

'Als we glimlachen kunnen we al veel beter en rustiger ademen dan wanneer we boos kijken'

"Het belangrijkste is dat je je realiseert dat er niks met je kan gebeuren als je een mondkapje draagt, want het laat genoeg zuurstof door. Zorg dat je fysiek ontspannen blijft. Recht je rug, ontspan je schouders en je gezichtspieren. En iets heel simpels: als we glimlachen kunnen we al veel beter en rustiger ademen dan wanneer we boos kijken. Probeer dat maar eens uit. Adem in met een boze blik en adem daarna in met een glimlach. Dan voel je vanzelf dat je dus veel makkelijker ademt bij een glimlach.''

Foto © iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in