Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ben je 40+ dan kun je baat hebben bij een klein glas wijn per dag

'Alcoholadviezen zouden gebaseerd moeten zijn op leeftijd.' Het advies van de Gezondheidsraad is duidelijk: liever helemaal geen alcohol drinken, omdat het schadelijk is voor je gezondheid. In een nieuwe studie komen onderzoekers van de universiteit van Washington tot een andere conclusie: veerti...

Ben je 40+ dan kun je baat hebben bij een klein glas wijn per dag

'Alcoholadviezen zouden gebaseerd moeten zijn op leeftijd.'

Het advies van de Gezondheidsraad is duidelijk: liever helemaal geen alcohol drinken, omdat het schadelijk is voor je gezondheid. In een nieuwe studie komen onderzoekers van de universiteit van Washington tot een andere conclusie: veertigplussers zonder gezondheidsklachten kunnen juist  gezondheidsvoordelen hebben bij het drinken van een kleine hoeveelheid per dag.

De onderzoekers stellen dat alcoholgebruik onder jongeren vrijwel altijd gezondheidsschade toebrengt. Maar vanaf de leeftijd van veertig jaar kunnen volwassenen zonder gezondheidsproblemen baat hebben bij het drinken van kleine hoeveelheden alcohol. Dat wil zeggen: een klein glas, geen bel vol riojha.

Een klein glas wijn

Zo vermindert het mogelijk de kans op hart- en vaatziekten, een hartinfarct en diabetes. De onderzoekers hebben het over het drinken van een kleine hoeveelheid alcohol per dag, zoals een klein glas wijn.

De conclusies van de wetenschappers zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De onderzoekers zeggen dat adviezen over alcoholgebruik vooral gebaseerd zouden moeten zijn op leeftijd en locatie. Volgens hen is alcohol het riskantst voor mannen van tussen de 15 en 39 jaar oud. Zij worden het snelst agressief van alcohol.

Jonge drinkers lopen meer risico

In 2020 consumeerden 1,34 miljard mensen schadelijke hoeveelheden alcohol, concluderen de onderzoekers op basis van gegevens over alcoholgebruik in 204 landen. Van hen was 59 procent tussen de 15 en 29 jaar oud. Voor hen leverde de consumptie van alcohol niets anders op dan gezondheidsrisico's als hart- en vaatziekten en kanker. Ook leidde het tot meer incidenten, zoals auto-ongelukken, moord en zelfdoding.

Jonge mannen en vrouwen kunnen maximaal een vijfde van een glas bier of wijn per dag drinken zonder gezondheidsrisico's. Voor gezonde veertigplussers ligt dat een stuk hoger: zij kunnen een half tot twee glazen per dag drinken, zonder dat zij risico lopen, volgens het onderzoek. Daarna nemen de gezondheidsrisico per drankje toe.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in