Voor het geval het vannacht érg laat is geworden.

Wie eenmaal een glaasje alcohol heeft gedronken, drinkt er makkelijker nog eentje omdat de remmingen dan minder zijn geworden. Dat in combinatie met oliebollen, saucijzenbroodjes en andere Oudjaarsavond-genoegens kan er zomaar toe leiden dat je 2020 niet helemaal fris en fruitig begint. What to do?

Bijtanken

Article continues after the ad

De reden dat je je zo ellendig voelt na een avondje flink doorzakken is vochtverlies. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en hierdoor krijg je hoofdpijn. Wanneer de alcohol wordt afgebroken door je lichaam komen er afbraakproducten vrij die je misselijk maken. Dat je maagslijmvlies geïrriteerd is door de alcohol helpt ook al niet. Drink om te beginnen een groot glas water en over een kwartiertje nog een. Als je lichaam weer meer vocht kan circuleren, gaat alles al snel wat beter werken.

Even wat eten

Probeer wat te eten om je maag iets te doen te geven. Het hoeft niet veel te zijn, als het maar koolhydraten bevat: een geroosterde volkorenboterham met jam, een beschuitje met suiker, koffie of thee en twee paracetamol kunnen al wonderen doen voor je energie en wereldbeeld.

Douchen

De geur van rook, zweet en drank doet niets voor een maag die van slag is. Even douchen, haren wassen en schone kleren aantrekken voelt waarschijnlijk als een Olympische uitdaging, maar je zult je na afloop een stuk beter voelen.

Frisse lucht

De verleiding is vaak groot om een dutje te doen, maar als je je weer een beetje mens voelt, is het beter om een eindje te gaan lopen. Komt de circulatie ten goede en dat helpt afvalstoffen van de alcohol weer sneller af te voeren. Plus: zuurstof doet een mens altijd goed. Verder niet te laat naar bed gaan, dan begin je morgen alsnog aan je eigen happy new year!

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in