Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Afvallen met trenddieet 1: Keto

Koolhydraten zijn verboden, maar slagroom mág.  De diëten du jour hebben massa’s volgelingen die elkaar steunen met recepten en gelikte foodfoto’s. Maar (hoe) werken ze en welk dieet past het best bij je? De komende dagen brengen we de Dieet Top 3 van nu voor je in kaart.Wie het ketodieet volgt, ...

Afvallen met trenddieet 1: Keto

Koolhydraten zijn verboden, maar slagroom mág. 

De diëten du jour hebben massa’s volgelingen die elkaar steunen met recepten en gelikte foodfoto’s. Maar (hoe) werken ze en welk dieet past het best bij je? De komende dagen brengen we de Dieet Top 3 van nu voor je in kaart.



Wie het ketodieet volgt, eet extreem weinig koolhydraten, zo’n 20 tot maximaal 50 gram per dag, terwijl een volwassen vrouw per dag doorgaans 250 gram koolhydraten eet. Dat betekent: geen pasta, aardappelen, brood of rijst, en ook geen suikers en alcohol. Daarentegen zijn vetten en eiwitten wel toegestaan, zoals vis, noten en vet vlees, maar ook kaas, spek en slagroom. En niet te vergeten véél groene groenten en tropisch fruit, zoals mango, papaja en ananas.

Door weinig koolhydraten te eten, komt je lichaam in ‘ketose’: in je lever worden vetten omgezet in energie en daarbij komt een restproduct vrij: ketonen. Omdat je lichaam geen koolhydraten binnenkrijgt, gaat het vet verbranden om energie te krijgen. Geen wonder dat dit dieet – dat oorspronkelijk is bedoeld om epileptische aanvallen tegen te gaan – als het wondermiddel wordt gezien om snel af te vallen. En het ís ook heel effectief, want het vet dat je in rap tempo verbrandt, is niet alleen het vet dat je eet, maar ook het vet op je lichaam. Oftewel: dag overgangsbuikje!

Zo pak je het aan

Schrap grotendeels de koolhydraten van het menu, maar kijk wel welke mate voor jou werkt. Want het is best pittig als je lichaam moet overschakelen van koolhydraten naar eiwitten en vetten. De kans is groot dat je je in eerste instantie ongeconcentreerd en futloos voelt, maar uiteindelijk komt de bloedsuikerspiegel weer in balans en neemt ook de energie toe.